2020-06-24 180 浏览
Lab eat 已經唔係第一次食,之前係旺角既分店都食過一次,感覺唔錯,今日放工係尖沙咀行街,經過附近就決定再去食多次,餐廳入面唔算太多人,所以唔洗等位就入得去,餐牌食物同旺角分店有啲唔同,咁一場黎到,當然要試下新野,我地前菜叫左海膽多士、龍蝦湯、主菜叫左芝士輪carbonara 、seabass 、最後叫左杯特製cocktail 同mocktail 。食物冇等好耐,由前菜到主菜依次序送到,當中最大驚喜莫過於carbonara 同龍蝦湯,carbonara係用成舊Cheese wheels 攪拌而成,本身賣相已經好吸引,你仲會見到成個製作過程,整體味覺嗅覺視覺都有享受到,唔錯。我本身係鐘意食carbonara 既,自己有時都會係屋企煮黎食,略有心得咁,有時仲覺得出面既都冇我整得咁好食,但今次呢碟carbonara 我心服口服,我知道要做到餐廳咁既水平始終有段距離,意粉入口軟硬適中,本身最討厭煮到意粉‘淋’哂,呢個唔錯,每條意粉都有濃郁既芝士味,同鹹香味,最讓我驚喜嘅就係佢有一股淡淡嘅煙熏味,令到成個carbonara 提升到另一個層次,我自己係十分喜歡,唯一可以被彈嘅係,就係佢真係太多

食物冇等好耐,由前菜到主菜依次序送到,當中最大驚喜莫過於carbonara 同龍蝦湯,carbonara係用成舊Cheese wheels 攪拌而成,本身賣相已經好吸引,你仲會見到成個製作過程,整體味覺嗅覺視覺都有享受到,唔錯。我本身係鐘意食carbonara 既,自己有時都會係屋企煮黎食,略有心得咁,有時仲覺得出面既都冇我整得咁好食,但今次呢碟carbonara 我心服口服,我知道要做到餐廳咁既水平始終有段距離,意粉入口軟硬適中,本身最討厭煮到意粉‘淋’哂,呢個唔錯,每條意粉都有濃郁既芝士味,同鹹香味,最讓我驚喜嘅就係佢有一股淡淡嘅煙熏味,令到成個carbonara 提升到另一個層次,我自己係十分喜歡,唯一可以被彈嘅係,就係佢真係太多芝士,一個人食真係會好‘漏‘,最好分甘同味啦。

龍蝦湯又係冇得輸,除左濃郁既湯底外,龍蝦味都好出,最最有驚喜係佢有淡淡蝦膏既鮮味,每一啖好似食左成隻龍蝦入口咁,大推🤤

其他食物,味道都唔差,尤其係seabass,但因為珠玉在前,所以就略顯普通。但賣相真心唔錯,特別嗰兩杯cocktail,相當玩味,絕對instagramable 😍

2020-06-08