2017-06-23 64 浏览
荃灣好食嘅拉麵店真係屈指可數,但係呢間屹立於大河道嘅台風,闊別兩年左右,又返嚟食都仲係咁多人排隊。我同朋友大概等左15分鐘左右,就坐到入去。裏面嘅空間唔算多,但係都有四五個店員負責接待同埋落單,感覺好熱鬧。由於係高枱嘅關係,店員小心翼翼咁推開座椅俾我哋坐上去,不忙不急地將我哋拍入去長枱。為左令我地坐得舒舒服服,每一個客人都設有一個扣,係可以將自己嘅袋勾起,令客人嘅袋子不用佔據位置,非常細心。因為我哋排隊嘅時候已經落左單,枱上面已經放有我哋要飲嘅飲料,就係可樂。喺出邊排咗咁耐隊,一飲一口冰凍既可樂,頓時疲累感盡消。我朋友叫咗黑色暴雨我就叫左伊台風。就咁聽個名都知道,黑色暴雨係同黑椒、辣、黑蒜頭扯上關係。個面大概7分鐘就整好,第一啖試咗我朋友個湯覺得好刺激,因為黑椒嘅味道好濃厚,尤其鍾意個湯食完之後唔會太辣,唔會令到鼻涕長流。我個面就係同番茄有關,裏面仲有啲芝士同埋豬頸肉。講返個麵,我覺得啲麵既硬度都尚算適中,但係份量太多,對於女仔來講其實一定食唔晒。不過整體個面都不過不失。番茄同芝士味道出眾,而且係其他拉麵店少見,亦好適合唔食辣嘅朋友。最難忘嘅事,係啲汁唔小心彈到我條白色裙,店員及時遞上

最難忘嘅事,係啲汁唔小心彈到我條白色裙,店員及時遞上餐紙,去為我清洗襯衣,好彩洗得甩!好貼心。
2017-06-21