2022-11-12
印度菜Again 🇮🇳不過今日去食素食🥗今日去體驗嘅Kailash Parbat 有別於一般傳統印度餐廳,首先餐廳裝修好型格,環境超靚又摩登,但仍然保留好印度嘅特色,例如吊燈,牆上嘅掛畫,好多唔同嘅擺設,但係全部都係摩登版,座位又大又寬躺,坐喺度食飯環境非常舒服👍🏻打開餐牌,超多嘅選擇,雖則話係素菜,但係廚師千變萬化嘅組合,做出好多唔同特色嘅美食,每道菜嘅名又得意,令到我睇餐牌也變成樂趣👍🏻🌮▪️MASALA PAPAD 馬薩拉薄餅 $ 30油炸印度薄餅配紅洋蔥,番茄,芫荽及香料,薄餅將薯片一樣香脆,配合像沙律的材料,最喜歡紅洋蔥和芫荽的刺激配上蕃茄嘅新鮮,印度菜當中算係好清新既味道,非常開胃嘅頭盤🥠▪️RAGDA DAHI PURI $80印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙 油炸圓脆泡芙 ,仍然保持香脆,配合鷹嘴豆,咖哩,薄荷,甜酸豆,淋上香料乳酪,口感非常豐富,而且喜歡乳酪醬味道濃厚,包圍着脆泡芙,配上芫荽的味道,味道好得意🧀▪️PANEER THREE PEPPERS 印度風味豉椒奶酪 $ 95甜酸醬,香料,印度風味芝士粒,三色椒,有少少像港式咕嚕肉的味道,醬汁甜甜酸酸非常濃郁,包住了炸
🌮▪️MASALA PAPAD 馬薩拉薄餅 $ 30
🥠▪️RAGDA DAHI PURI $80
印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙
🧀▪️PANEER THREE PEPPERS
印度風味豉椒奶酪 $ 95
甜酸醬,香料,印度風味芝士粒,三色椒,有少少像港式咕嚕肉的味道,醬汁甜甜酸酸非常濃郁,包住了炸過口感實在帶點煙靭的芝士,三色椒仍然保持新鮮爽脆,芝士迷一定喜歡
🫓▪️STUFFED PARATHA 薯仔餡餅 $ 49
印度傳統餡餅,牛油味香濃,配上香蔥,薄薄嘅餡餅中間喺香滑嘅香料薯蓉,第一次食呢個覺得好好食,就咁食或者配合咖喱都非常好
🍆▪️BHAINGAN MASALA 茄子馬薩拉 $ 85
印度菜食咖喱也是必須的,炸茄子配洋蔥蕃茄咖喱,馬薩拉就是有多種香料混合而成,有少少辣,香料極多,好香口,茄子又淋又滑,配合咖喱非常好食,另外當然要配合咖喱嘅最佳拍檔薄餅或者印度米飯才算完美
🍯▪️BENGALI RASMALAI 印度芝士餃子 $ 65
這個甜品好得意,印度圈海綿蛋糕蘸牛奶和杏仁,有點像餃子的外皮,海綿蛋糕帶煙韌口感,配合帶點薑味嘅杏仁牛奶醬汁,面頭有開心果和花生碎,算唔太甜,非常唔錯
🍨▪️ICE CREAMS ~Chocolate $ 50
朱古力雪糕有驚喜,非常香濃,有朱古力碎碎脆片藏在雪糕中,香滑濃味又有口感,好好食
🍹▪️Milkshake Cold Coffee $ 59 / Mango $ 49
最近推出多款唔同嘅奶昔,我哋選擇左咖啡味同埋芒果味,印度奶昔和美式奶昔好大分別,主要冇咁濃厚和甜膩,芒果味道非常香濃,好好味,咖啡味有點像Ice latte 加咗雪糕咁,幾香滑