2023-04-19 35 浏览
喺日本關西旅行嘅時候,一直都冇機會食關西壽喜燒,本身都覺得好可惜🥲為咗彌補呢個遺憾,竟然比我發現到香港都有得食‼️今次係晏晝去食,就揀咗兵之膳😋😋刺身三點北海道帆立貝好肥美,加咗檸檬更加突顯鮮甜💕深海池魚肉質實在爽口鮮美💕托羅油脂豐富,口感柔軟💕茶碗蒸三文魚籽茶碗蒸,用料好豐富,質感厚實嫩滑,鮮味十足💕關西風壽喜燒師傅會現場製作壽喜燒💕 一邊煮聞到勁香好吸引😆 店員仲會介紹用唔同嘅配料搭配🥰 關西壽喜燒嘅特式係 啲食材會逐片煎塩煎牛舌來自巴西牛舌,使用牛舌心部位,肉質爽脆有彈性✨煎完牛味十足,多汁✨精選和牛肉眼/和牛西冷呢款二選一,同朋友各揀咗一份😆熟成21日和牛肉眼,油脂豐富,肉質鮮美💕和牛西冷肉嘅比例比較高,肉質細嫩多汁🥰 兩款都好正🥰時令野菜四點皇帝菜、南瓜、娃娃菜、紅蘿蔔及芋絲💕蔬菜吸滿和牛及湯汁,又保留蔬菜本身嘅甜味👍🏻👍🏻👍🏻美國熟成肉眼/日本黑豚西冷片 壽喜燒嘅肉類可以三選一✨ 鹽燒熟成肉眼,包裹住大蔥一齊,真係好香~師傅建議沾生雞蛋,口感嫩滑👍🏻👍🏻 黑豚片沾滿醬汁,肉質厚實,帶有油香💕御飯或烏冬烏冬用特製醬汁來炒,酸酸甜甜又幾醒胃🥰舞茸菇清湯食完滿足嘅壽喜燒,飲一碗鮮美
刺身三點
茶碗蒸
三文魚籽茶碗蒸,用料好豐富,質感厚實嫩滑,鮮味十足💕
關西風壽喜燒
塩煎牛舌
精選和牛肉眼/和牛西冷
時令野菜四點
美國熟成肉眼/日本黑豚西冷片
御飯或烏冬
烏冬用特製醬汁來炒,酸酸甜甜又幾醒胃🥰
舞茸菇清湯
食完滿足嘅壽喜燒,飲一碗鮮美清甜嘅湯就可以食甜品啦😆

甜品
櫻花水信玄餅真係好靚🥰 配有黑糖醬及黃豆粉✨