2023-08-03
西營盤新開🇯🇵高街環境舒服日式午餐🌸鍾意J-pop必須一去!(附歌單😛)呢排天氣太熱少出去吃Lunch,西營盤高街給人一種西餐比較多同價錢進取的感覺,呢日路過 原來開左一間新日式居酒屋٩۹(๑•̀ω•́ ๑)性價比高+環境有驚喜!環境餐廳裝修好新黑色格調🏮午餐人流同高街其他西餐比可以話完全唔多😏✨️有好多舒服4人位置,日式挂畫+吊燈,播放日系歌單夠Feel整體舒服,冷氣夠💓(有室外位置但夏天就唔出去啦XD)✔️午餐有定食選擇,價錢$78- 就叫到,性價比高🤭包左 沙律/前菜,茶碗蒸,味噌湯,日本國產米飯/洞庭烏冬✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼Lunch行出黎真係好熱><我地都吃得比較light同走飯~餐廳都有生酮餐選擇🤭!🥗前菜 🥗沙律 (定食内包左)>>番茄冰菜非常少見,我同朋友都第一次食Σ( ºωº )冰菜外表好似結冰的菜,咬落去清脆的,配日本醬油好味;前菜同樣配日本醬油,不酸開胃!🥚茶碗蒸 🥚味噌湯 (定食内包左)>>茶碗蒸個人覺得係最近食過最好味的,比某些出名餐廳更好味(*゚▽゚*);熱度剛好之餘真心滑🤟裏面有好多料,係想單叫黎食
🌸鍾意J-pop必須一去!(附歌單😛)
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
🥗前菜 🥗沙律 (定食内包左)
🥚茶碗蒸 🥚味噌湯 (定食内包左)
>>茶碗蒸個人覺得係最近食過最好味的,比某些出名餐廳更好味(*゚▽゚*);熱度剛好之餘真心滑🤟裏面有好多料,係想單叫黎食既程度
>>味噌湯不會過鹹,裏面有海苔同油揚げ
🍢五款串燒定食 $178
(五款串燒實際係6款😎Jeng!)
厚切牛舌串
串燒分量好多,有厚切牛舌串,大葱鷄肉串,月見鷄肉棒,番茄仔,野菌,同日本青椒仔,再配上日本鷄蛋醬~
出面好多間都燒得過硬🦅,但呢間剛好牛舌係Juicy同軟,鷄肉棒有口感~朋友特別讚野菌好好味🍄!
🥢特上刺身定食 $218
特上刺身定食
最近大家都擔心日本海鮮~呢排食埋先🐟
刺身定食有5款~店員推介先食魚薄切卷(4件),再吃2款時令魚類,之後就食貝(3大件)同中拖羅
薄切卷非常新鮮,魚類都鮮甜滑嫩( ◔ิω◔ิ)中拖羅肥美超厚一塊,入口融化既程度(○’н’○)ŧ‹”ŧ‹朋友教拌菜的花花原來可以同魚生一起食!食落去清新~
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
餐廳歌單(๑ºั╰╯ºั๑)
我比100分!!!餐廳播的日本J-pop由名曲到最近的歌曲都有,比較特別係Cover翻唱ver.,有種抒情+Chill remix不會hard rock mix,別有風味✨️一個人黎食午餐都感覺舒服
🌸貓🐱 | DISH (Cover)
🌸Dry Flower | 優里 (Cover)
🌸ベテルギウス | 優里 (Cover) <<推し
🌸小さな恋のうた| mongol800 (Cover)
🌸糸 | 中島みゆき (Cover)
🌸残響散歌 | Aimer (Remix)
🌸アイドル | YOASOBI (Remix)
想知道邊間香港餐廳cafe播日本音樂➡️ #日系餐廳歌單Kurin
─────────────
食物:4/5
整潔度 歌單 :5/5
整體(◍•ᴗ•◍)💓:4/5
午餐set價錢合理👌🏻店員refill茶水都好及時,幾貼心🤭✨️覺得係鍾意聽日文歌既人午餐好去處(/ω\)!
──────────