2017-07-22
十下 十下,已經多次幫襯,很欣賞地方闊落,店員非常有禮,充滿活力年輕,BB車唔使收車,容易book枱,冷氣夠大,唔會食到身臭,懷舊裝修及位於登龍街非常方便搭車。今次我主要食咗以下食品湯底:鴛鴦湯底(十下麻辣(中辣)+火曈花膠魚肚雞湯)料:生蠔、象拔蚌、星班片、帶子、大頭蝦、安格斯牛、手切肥牛、醉雞件、銀針粉、腸粉、皇帝菜、鴨血糕,黑松露餃子、炸魚皮、三色魚滑飲品:冬瓜茶、汽水、手工啤酒海鮮真係非常非常正,大蝦仲大過iPhone 6 Plus+,基本上食一隻都已經好飽,再飲埋個湯底真係飽到不得了,湯底以雞骨及金華火腿熬製的鮮雞湯,配以膠質豐富的花膠及魚肚,滋潤養顏,鮮甜美味,是經典老火湯至一,超多料及有半隻雞,因此可以先飲晒湯及食晒雞肉,再叫店員加湯才打邊爐,咁就係最高嘅享受,另一邊的麻辣湯底,我建議選擇中辣,辛味及香味適中,再配合鮮魚片,很有水煮魚的感覺,如喜歡很辣的,可以選擇大辣>_<仲有記得叫埋鴨血糕,麻辣鴨血糕真係超好味,但配雞湯就冇咁正,因此記得「某食材 要配合某湯底 才能提升美味程度」。另外手切肥牛,黑松露餃子,醉雞件,也是我至愛,有興趣的朋友下次可以試吓。店
今次我主要食咗以下食品
湯底:鴛鴦湯底(十下麻辣(中辣)+火曈花膠魚肚雞湯)
飲品:冬瓜茶、汽水、手工啤酒
店內有提供多款手工啤酒,價錢也很優惠,如喜歡飲手工啤酒的朋友,可以叫店員介紹一下。