2025-07-23
差唔多要打風啦,所以今晚唔煮飯出街食先😆我同Bu諗諗下不如去打返個邊爐咯,其實係我自己想去打邊爐先啱🤭近近地揀咗銅鑼灣嘅「十下火鍋」,之前已經同朋友仔食過火鍋套餐,人均只係$300零蚊,最重要係食物高質,除此之外,店舖內會不停播放住8、90年代嘅歌曲,裝修方面充滿懷舊風格,仲擺放咗一啲舊式電器,氣氛超正👍🏻店員仲會推出一架獅頭餐車,介紹返當日時令海鮮,夠晒gimmick😆二人套餐$328/位胡椒豬肚湯拼酸菜辣肉鍋湯底方面有6款,可以選擇鴛鴦鍋亦都唔使加錢,打邊爐前先飲返碗胡椒豬肚湯,十分足料,有大量嘅豬肚、酸菜、黑椒粒,入口微微辣,十分鮮味😋酸菜辣肉鍋以半肥瘦嘅豬腩薄片同酸菜製成,豬腩片令湯底增添一份肉嘅鮮味,酸菜嘅酸味令人更加開胃,豬腩片仲可以配搭辣椒豉油食,又係另一種好正嘅新食法😆大刀手切本地牛頸脊手切牛頸脊份量亦不少,大大片色澤鮮明,口感緊致有彈性,牛味亦非常濃郁,淥幾秒一轉色就食得,靚牛果然係唔同啲👍🏻花雕醉雞推介👍🏻十下嘅醉雞醃得非常入味,就算放入湯底煮熟後,食落依然有一陣淡淡嘅酒香味,雞肉嫩滑鮮香,實在令人回味無窮麻辣鴨血鴨血係可以即食,入口滑捋捋,又香又麻又辣,刺激味蕾🔥
胡椒豬肚湯拼酸菜辣肉鍋
大刀手切本地牛頸脊
花雕醉雞
麻辣鴨血
鴨血係可以即食,入口滑捋捋,又香又麻又辣,刺激味蕾🔥
三星蔥醬爆貢丸|懷舊果皮魚蛋
呢款醬爆貢丸亦係必食推介😋食嘅時候要小心一啖咬落去會爆汁,入邊嘅蔥薑蓉同貢丸嘅味道好match,果皮魚蛋食落有一陣陳皮香,QQ彈彈煙煙韌韌
鳳城水餃
水餃皮薄又滑,裏面滿滿鮮蝦仁同木耳等嘅餡料,雙重口感滋味
脆炸響鈴
響鈴酥脆香口,放入湯底3秒既食得,吸收晒湯底嘅鮮味但又依然保持住脆脆地嘅口感
十下三寶滑
鹹蛋黃墨魚滑|蝦籽蝦乾鮮蝦滑|髮菜蠔豉牛筋滑
必食👍🏻三寶滑每一粒仲大過粒乒乓波,超巨型🤩手打鮮製口感與味道確實不同😋墨魚滑食得出墨魚粒粒嘅顆粒感加入鹹蛋黃增添鮮香味,蝦滑以鮮蝦肉切粒製成,入口爽口又彈牙,再加入蝦籽同蝦乾令鹹鮮味更加突出,口感份外豐富,牛筋滑就最特別,出面食唔到架🤭將髮菜蠔豉混入免治牛肉肉,口感結實並帶有海味嘅鮮味,三款我都勁鍾意食
蔬菜拼盤
娃娃菜|生菜|冬菇|蘿蔔|粟米
一盤有齊晒各種蔬菜,粟米特別甜,蘿蔔煲到淋身好入味,又甜又多汁
竹蔗茅根
套餐加$15可以轉為一壺竹蔗茅根,兩人share啱啱好,打邊爐梗係要飲番杯下火嘅飲品啦😆
📍十下火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心2樓
人均消費:$300-400