2025-06-18
喺香港呢個美食天堂,我最近發現咗一間好有特色嘅餐廳——Suage北海道湯咖哩。呢間餐廳位於太古城中心地庫APITA Eatery,係一間專門提供北海道名物嘅餐廳。首先,我要講嘅就係佢哋嘅招牌菜——Suage Express Signature配烏冬。呢道菜嘅湯底係原味湯,味道濃鬱,而且帶有一點點辣味,非常開胃。烏冬麵條彈牙,同湯底完美融合,每一口都令人回味無窮。其次,佢哋嘅小小小辣湯底都非常出色。雖然只係小小小辣,但係辣度剛剛好,唔會過於刺激,反而更加突出咗湯底嘅鮮美。配上烏冬麵條,簡直就係絕配。最後,我要推薦一下佢哋嘅是日凍果茶。呢款飲品清新爽口,可以解膩,同時又可以提神醒腦,非常適合搭配重口味嘅湯咖哩。總括嚟講,Suage北海道湯咖哩係一間值得一試嘅餐廳。無論係食物質量定係服務態度,都令人滿意。如果你鍾意北海道美食,或者想嘗試一下唔同口味嘅湯咖哩,咁就一定唔可以錯過呢間餐廳。