2018-09-08
上次同朋友食o個陣係晚市,今次o黎品嚐下午茶。上次o黎o既時候焦點自然聚落o係維海夜色o既迷人景緻,然而原來日頭o既景觀又另有一番氣象,向九龍公園o個邊會望到大片綠油油o既園林,周不時又有d 雀仔飛過,食餐飯都心曠神怡d。店員好有禮貌,同埋好細心咁同我介紹個menu。有一款係普通茶餐,而另一款則係我最後揀o左o既升級版,可以試埋個海鮮拼盤($128 免加一)。拼盤以冰底奉上,生蠔入口即溶,鮮花螺同聖子都幾爽口,日本帶子鮮甜嫩滑,鮮蝦就肉質結實。佢附o左兩隻醬汁,侍應提到橙色o既係泰式醬,而綠色o既係鮮草醬。兩隻都微辣,泰式醬o既味道似冬陰公,而鮮草醬就帶有強烈o既越南風味,兩者配上海鮮都幾夾,有助提鮮。蒜蓉包同三文魚雙蛋一齊上,如果唔鍾意三文魚都可以揀火腿。蒜蓉包o既蒜香唔錯,而片煙三文魚無想像中咁鹹,實屬健康之選。主食我揀o左份香草雞扒配意粉,個人尤其幾鍾意呢隻扁身意粉個口感,軟硬度亦都拿捏得宜,係略嫌個湯底重味o左少少。嘆杯咖啡,慢慢坐下,享受番下慢活o既生活。
海鮮拼盤
嘆杯咖啡,慢慢坐下,享受番下慢活o既生活。
意大利咖啡