2024-05-16
真係估唔到遠離鬧市嘅大埔三門仔竟然會有一間咁高質嘅中菜!味道絕對唔輸一線中餐廳,真係忍唔住要推介俾大家!呢間中餐廳位置好大好闊落,有室內同室外兩個用餐區,室內嘅裝修好精緻,空間感好大,牆上亦都擺設着唔同嘅裝飾品,睇落去好高級!室外嘅用餐區就面對着一片寧靜嘅大海,一邊吹住海風一邊食中菜,感覺好寫意!上湯金魚餃拼水晶球呢個菜一睇過擺盤就令人眼前一亮,真係好似一條金魚喺魚塘裏面游水咁!金魚外皮好薄好軟綿綿,裏面嘅蝦肉好新鮮彈牙!最值得睇嘅係佢個湯都有好重嘅金華火腿味,睇得出係用好多金華火腿慢火熬製嘅,少啲心機都唔得!蝦餃蝦餃好大粒,裏便啲蝦肉一如既往嘅新鮮,咬落去有彈牙又多汁,一啖一個超滿足!燒賣燒賣齋睇相,就知道好大粒,裏面嘅蝦係超級大隻,裏面嘅瘦肉肥瘦適中,同啲蝦肉好夾!算係高質嘅燒賣!三式腸粉呢個三色腸粉都好出色,腸粉睇相都見到晶瑩剔透,所以食落完全好軟滑!最重要係佢有三種唔同嘅肠粉,最啱我呢一選擇困難唔知道揀邊一款肠粉嘅人!可以一次過試晒唔同味道!脆皮乳豬呢個乳豬都不得了,外皮燒到脆卜卜,咬落去索索聲,亦都完全唔會有任何臊味,肉質亦都係紮實嘅,無論係乳豬嘅選擇同埋燒製都恰到好處!
上湯金魚餃拼水晶球
蝦餃