餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

1K
2019-08-03 101 浏览
今晚約左個食素既朋友食飯, 食素黎講我真係無乜頭緒, 所以交比佢決定餐廳~佢就帶左我黎尖沙咀雅悠蔬食, 上到去餐廳唔知點解有種幾舒服靜靜地悠悠閒閒既感覺, 可能係因為播住慢歌, 加埋紫色白色為主既裝潢啦~ 平時幾乎都唔會接觸素菜餐廳, 望下menu又好似樣樣都好好食喎, 唔係單調無聊既食物黎喎四喜烤夫及紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋 羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬作為一個前菜, 單單個賣相已經好吸引而且好特別, 有別於出面餐廳食黎食去都只係沙律菜 。四喜烤夫好入味, 但我就中意紅火龍同蕃茄多d, 無花果黑醋帶甜, 伴住黎食非常清新蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷香芒牛油果苜蓿芽手卷 叫之前我都唔知苜蓿芽係乜野黎, 黎到見到手卷個樣同平時個d都係一樣, 一拎起輕好多喎, 因為由飯轉左做苜蓿芽, 本身覺得用蔬菜黎做手卷好似好奇怪, 但點知食落又出奇咁夾, 而且仲幾好味添! 原來手卷唔一定要包飯架周打黃耳桃膠忌廉濃湯太子參黃耳馬碲花菇燉湯我中意飲中湯所以揀左太子參, 飲得出無味精, 入面仲好足料, 十分清甜。而朋友個個我試左啖, 相比之下西湯就香d濃d杰d, 兩個都好飲睇你中意清甜定味濃啦~黑皮雞縱菌鮮豆包白松露薯

四喜烤夫及紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋
羅馬蕃茄藜麥伴胡麻醬

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
香芒牛油果苜蓿芽手卷

周打黃耳桃膠忌廉濃湯
太子參黃耳馬碲花菇燉湯

黑皮雞縱菌鮮豆包白松露薯蓉焗千層闊麵
依個千層麵好有層次, 鮮豆包同闊麵作為分隔, 層與層之間塗左一浸白松露薯蓉, 面頭有焗芝士, 非常香

菠菜合桃野菌忌廉燴意大利飯伴香脆腐皮卷
推介! 雖然依個朋友係叫但我都有食幾啖, 菠菜燴飯估唔到係咁香濃, 每一啖都會食到粒粒合桃, 口感非常之好~而腐皮卷係雞鎚造型。

伯爵紅茶乳酪蛋糕
黑芝麻豆腐千層班戟
平時中意飲伯爵茶所以見到有依個味既cake就即刻揀左, 伯爵茶味都幾出

朋友揀左要加25蚊既千層班戟, 其實就係千層蛋糕, 重點係黑芝麻味極重, 而且cream入口係勁滑, 推介

紫貝天葵荔枝梳打
見好多人都叫依個梳打, 係出面未見過有, 飲落荔枝味好重唔會死甜。

其實依個餐兩個女仔食黎講都幾飽下, 我食到一半千層麵時已經飽左, 如果細食d既可以散叫小食再share一個maincourse應該無問題!
2019-07-29