2016-03-02 1661 浏览
一行六人,一班人一齊行完山(元荃古道),揾都唔洗揾就見到遠近馳名嘅裕記。點菜後,先嘆下茶,並有花生醫住肚先。 六人點了半隻燒鵝~ 上菜速度很快,先來了海蜇拼鴨腎。我最愛食海蜇,呢度d海蜇加了小小辣😋食得好過癮。第一次食鴨腎,比雞腎爽好多,冇咁實的的,又鹵得入味😋原來一隻燒鵝唔同位d肉質差好遠。呢舊雖然啖啖肉,但係d肉就實的的。不過,皮脆,同皮同肉之間夾住一小層肥膏,一啖咬落去,又香又滑又脆,加埋個甜酸醬,正! 另外叫了煲仔津白,用小砂窩盛載,食好耐都仲熱辣辣。清甜嘅津白加上少少臘肉碎,錦上添花,令津白更多層次。 呢味豉油王鵝腸真係好邪惡,但好吸引,好惹味。超肥超香,煙煙韌韌,少少咸,係油膩咗少少。但底下有爽甜既芽菜吸哂鵝腸d精華,一肥一爽,小食多滋味😋 另外加了瀬粉,自製燒鵝瀬,很喜歡個清湯,份量也很足。 最後叫了椒鹽豆腐,必叫小菜,外面脆𥚃面又熱又滑。 加上脆卜卜的炸蒜和辣椒,更加香更加惹味。

點菜後,先嘆下茶,並有花生醫住肚先。

六人點了半隻燒鵝~
2086 浏览

另外加了瀬粉,自製燒鵝瀬,很喜歡個清湯,份量也很足。