2017-12-21 68 浏览
天寒地凍, 最好不過打邊爐。 今日仲突然氣溫急跌, 正物色那裏打邊爐。 因為要往鑽石山探朋友, 我們可順道到新蒲崗搵食。 這區都有唔少美食, 簡直是臥虎藏龍。 親友提議從大有街那邊行過去爵祿街有間茶餐廳火鍋做得唔錯。 佢哋尋日book定話有海鮮船,二話不說行快兩步趁早取位否則得個等字。不夠六點已到達餐廳, 店內沒有什麼裝修, 一般茶餐廳格局,但貼了多幅單張介紹唔同特色的鍋底,有海鮮類 ,花膠雞鍋,烤魚鍋, 雙式牛肉鍋,仲有藥膳雞鍋等等, 圖文並茂,頓時食指大動。 親友說一早book了"玫瑰海鮮船" 因為預早一天訂價錢只是$238, 即場order變要$368,真醒目。海鮮船非常有睇頭, 盛滿唔同種類海鮮, 有蝦,蜆,大花甲, 蟹都有四隻, 並以南瓜做湯底, 咁多材料 再加南瓜怎可能唔鮮甜? 蟹雖細小但有蟹膏, 蜆的分量也頗多,撈極都仲有。 唔好忘記仲有幾隻鮑魚仔, 全都彈牙鮮甜。 海鮮鍋付上炸得香脆的油炸鬼, 淥三四秒已經搞掂, 畀響鈴更加脆更加索味,推介!招牌本地手切肥牛(細) $148一睇就知係靚牛, 顏色潤澤 ,紋理 分佈均勻。 有勁入口甘香油脂唔算豐富但充滿牛味, 這是我個人

玫瑰海鮮船

招牌本地手切肥牛(細)
招牌本地手切肥牛(細) $148
一睇就知係靚牛, 顏色潤澤 ,紋理 分佈均勻。 有勁入口甘香油脂唔算豐富但充滿牛味, 這是我個人最喜愛的牛肉level。

手打三寶丸

手打三寶丸
三款丸各有特色,手打芝士墨魚丸, 手打蝦丸, 手打墨魚丸。 其中手打蝦丸較有特色。 有款手打墨魚芝士丸質感似魚腐, 或似鯪魚球。
蟹子墨魚滑彈
蟹子墨魚滑彈牙鮮甜, 呢款比較結實。
羊肉卷肥美鮮嫩, 唯解凍後肥膏與肉分離,放落鍋便散開了, 要好好看管了。

魚皮堅脆, 很薄身似零食的款式, 輕輕浸一秒已足夠。

三菇拼盤唔錯,很健康!
我們想點手打生麵但已售罄,唯有叫烏冬。
我們都喜歡吃魚頭 ,但order紙似乎只有魚雲, 都唔錯,似是即日劏,唔腥。

吃到一半,全店都已滿座。 此店沒有加一, 食品定價由十多元到百多元不等, 豐儉由人, 家族朋友聚餐又多個選擇。
玫瑰海鮮船
招牌本地手切肥牛(細)