2008-12-20 33 浏览
另一個朋友局, 成班沙田友介紹去禾輋邨大排檔打炭爐火鍋, 介紹了陳根記. 人山人海的, 去到, 有點無間道feel. 不過在坐的不是黑社會 (有都唔定), 是街坊, 家庭, 基本上, 是服務沙田友."位自己找", 著住陳根記制服既阿姐話既, 我們找到一張細檯, " 打邊爐呀, 呢張唔得噃". 再等, 再問炭鑪有冇, 阿姐說要找有個"窿"既檯先可以, "那裡有".....阿姐答," 自己搵啦".等到一張大d既檯, 再問阿哥仔, "可唔可以炭爐"." 冬至呀, 打緊仗, 又咁熱, 今日唔開炭爐架啦". 之後一個Gas爐放檯面. 是但啦.阿姐阿哥說天氣不冷, 是因為他們做到周身慶而已, 另外發現阿啤妹都幾大力, 沒想到一個咁單薄既啤酒妹, 竟然可以一次過托起兩箱啤酒從廚房雪櫃搬出大堂啤酒櫃, 利害利害. 今天不開炭爐, 不怪了. 這裡這樣的人山人海, 開炭爐, 只恐成個大排檔, 會即時三級大火.湯窩到了, 兩個湯底, 一個簡單的皮蛋湯, 另一個是咸菜豬肚湯. 不得不提的, 是個咸菜豬肚湯底, 端上來時, 已經聞到勁重胡椒味. 未有野落鍋時, 找一找咸菜豬肚一吃, 我的味蕾, 只能feel到,

湯窩到了, 兩個湯底, 一個簡單的皮蛋湯, 另一個是咸菜豬肚湯. 不得不提的, 是個咸菜豬肚湯底, 端上來時, 已經聞到勁重胡椒味. 未有野落鍋時, 找一找咸菜豬肚一吃, 我的味蕾, 只能feel到, 胡椒味道.

牛肉, 肥牛, 羊肉, 手打三寶丸, 不是太差, 雞件..什麼雞件, 只是一些雞小塊, 雞轉彎, 魚雲也沒什麼咬口.

食完火鍋, 大家是到隔離檯隻乳鴿幾正, 我們亦叫兩隻大家分. 炸得香口, 不過唔係咁好肉. 吃乳鴿時說起對面龍華, 眾人均說, 差哂. 呢隻普通啦!

大家吃喝完, 交換完禮物. 阿姐開始派發宵夜餐牌, 人, 依然座無虛席. 阿寶說, 下次不要選近過節來. 始終人太多, 面積上, 地方雖夠大容立得來, 但其人手, 未必能應付得來. 見要啤酒妹仔一野托兩箱啤酒就知啦!