餐厅: FUMI
资讯:

2018-09-04 255 浏览
位于兰桂坊呢间FUMI, 主打食怀石料理同OMAKASE, 食材每日由日本空运到港, 而且不时不食, 我地系网上见到餐厅刚刚转左晚夏 初秋MENU, 今晚一放工就同老婆过黎尝尝。😁我地6点半已经到餐厅, 客人仲未多, 不过7点之后就开始多人。餐厅位于兰桂坊中心位置, 装修以黑、木色为主, 高楼底配合富有日式风格嘅设计, 型格之余感觉都非常舒适。😊餐牌设计简单, 餐厅主要提供OMAKASE同怀石料理套餐, 另外日本酒种类亦非常多, 我地点左最时令嘅6 COURSE 晚夏 初秋的怀石料理套餐, 套餐已包括: 前菜、刺身、清汤、烧物、饭同甜品一整SET怀石料理, 每位唔驶$1,000, 同系日本食差不多。 6 COURSE 晚夏 初秋的怀石料理套餐 $880品味清酒 $280点怀石料理加$280就可以配5款唔同嘅日本酒, 虽然我地饮酒唔饮得好多, 不过价钱咁抵, 我地当然要加啦。😆上善如水气泡酒(新潟县)作为餐前酒嘅上善如水气泡酒入口香甜, 酒味唔浓, 餐前小酌非常合适。🍸前菜清汤浸菊花、菊菜、新秋之银杏银杏口感软糯, 甘香味美, 用加左鱼子嘅清汤浸菊菜味道好清新, 带有淡淡菊花清香, 好有

6 COURSE 晚夏 初秋的怀石料理套餐 $880

品味清酒 $280

前菜
清汤浸菊花、菊菜、新秋之银杏
银杏口感软糯, 甘香味美, 用加左鱼子嘅清汤浸菊菜味道好清新, 带有淡淡菊花清香, 好有晚夏初秋嘅感觉。🍁

新子寿司
新子寿司带有微微酸味, 作为前菜食, 非常醒胃。

大门 文纯米吟酿(兵库县)
配前菜嘅大门文纯米吟酿酒味较浓, 不过都容易入口, 同味道比较清淡嘅前菜配得几好。👍

刺身
吞拿鱼腩、鸡鱼、牛鳅薄切刺身
怀石料理入面, 我最期待就系刺身呢一部分, 今日3款刺身入面, 以鸡鱼同牛鳅比较少见, 牛鳅味道比较清淡, 同鸡鱼刺身一样, 口感爽脆弹牙, 但都唔够油脂丰富入口即溶嘅吞拿鱼腩美味, 而且每人都有两件, 超满足。😙

喜多屋寒山水
纯米大吟醸(福冈县)
老婆好喜欢配刺身呢个喜多屋寒山水, 口感清新, 富有果香, 味道唔错。
喜多屋寒山水 纯米大吟醸(福冈县)

清汤
三陆名物 清汤虾夷鲍鱼配海胆
鲍鱼同海胆系我最爱嘅其中两款食物, 呢个汤用左虾夷鲍鱼配海胆炮制, 超鲜甜, 虾夷鲍鱼非常软腍入味, 加埋海胆, 整个口腔都充满浓浓嘅海鲜味道。😍

烧物
照烧京葱鸭卷
嫩滑嘅鸭肉卷上爽脆嘅京葱, 沾上照烧酱汁, 外软内脆, 非常惹味。😋

百十郎黑面
纯米大吟酿(岐阜县)
黑面味道醇厚, 与浓味嘅肉食非常搭配。
百十郎黑面 纯米大吟酿(岐阜县)

宫崎牛肉饭 (山形县黑泽农园白雪女皇米)
食到饭时, 我地其实已经好饱, 好彩饭嘅份量唔算好多, 由越光米改良而成嘅黑泽农园白雪女皇米颗粒分明, 配上肉质软腍嘅宫崎牛肉, 肉汁丰富, 非常美味。👍

甜品
绿茶蜜和果子配绿茶雪糕
最后呢款甜品绿茶味好清新自然, 加上红豆同丸子, 系一款好传统嘅日式甜品。🇯🇵

鹤梅 完熟梅 浊酒 (和歌山县)
原本配嘅冈山县白桃妃因为沽清, 转左和歌山嘅鹤梅, 呢款梅酒口感丰富, 梅味浓郁之余带有一点点蜜桃香味, 配甜品确实唔错。👍
鹤梅 完熟梅 浊酒 (和歌山县)

全SET怀石料理由食材到器皿、摆盘都无可挑剔, 加上优质嘅服务同舒适型格嘅环境, 埋单每位$1,300有找, 确系物有所值。

餐牌

2018-08-29
用餐时段
吞拿鱼腩、鸡鱼、牛鳅薄切刺身
喜多屋寒山水 纯米大吟醸(福冈县)
照烧京葱鸭卷
百十郎黑面 纯米大吟酿(岐阜县)