有一排好钟意食马来西亚菜、新加坡菜,尤其系叻沙同埋咖央多士,做个一轮资料搜集,见到依间嘅咖央多士同叻沙非常吸引,bookmark左好耐之后终于去试。叻沙系国民美食,无分早午晚,就好似香港既云吞面咁,个个马来西亚人、新加坡人都好钟意,不过大家成日食叻沙,其实又知唔知叻沙既来源同历史呢?叻沙最常见系新加坡同马来西亚,不过对于边个先系真正既发源地其实无确实既答案。叻沙随左唔同地方同族群会有唔同既版本,好似系马来西亚中部、南部同新加坡既叻沙叫咖哩叻沙,而大家平时好常听到既娘惹叻沙其实系咖哩叻沙既主要形式,甚至有历史学家话娘惹叻沙系叻沙既最雏型版本。咁娘惹两个字究竟点解? 系15世纪时,中国移民同东南亚土著居民联姻之后,生出黎既女叫做娘惹,如果系男仔就叫峇峇,华人既饮食习惯慢慢同当地饮食文化结合一齐,当时既妇女会将D香料同椰奶加入中国既面条入面,所以可以肯定叻沙系由马来人、华人同娘惹唔同文化结合出黎既食物。由于马来西亚同新加坡共享好多共通文化,两地系咖哩叻沙做法上其实分别唔大。呢间新加坡菜系2018年开业,由来自新加坡既大厨主理,因为全日净系卖娘惹叻沙、干叻沙同虾面,曾经比人睇死好快会执笠,点知

呢间新加坡菜系2018年开业,由来自新加坡既大厨主理,因为全日净系卖娘惹叻沙、干叻沙同虾面,曾经比人睇死好快会执笠,点知变左人气长龙店,仲掀起左食叻沙既热潮。Rampah系马来语,解香料既意思,一般星加坡、马来西亚做法都系混合香草同香料作为香味既基础,而呢间Rempah Noodles系用香草同香料炮制出自家独门秘方,同时展示融合传统同新派既煮法。虽然佢个位置唔算近任何地铁站,喺湾仔区但地铁站行过去要起码6分钟,系金钟站行过去又系6分钟,但每次经过都见到有人排队。

第一次去𠮶时系星期五夜晚,见到排队嘅人唔算多,谂住排到队就食到,点知排到前面仲有两个人𠮶时,侍应行出嚟讲话叻沙已经卖晒,果次唔成功食到,之后去咗同区嘅bibi & baba,冇期望过点知系非常好食,但bibi & baba咩都有,唯一一样冇嘅就系咖央多士,所以想去依间Rempah Noodles食咖央多士嘅念头一直仲喺度。

之后第二次食,为左一定要食到叻沙同咖央多士,就选择日头去,星期六大概下昼一点半去到,有人龙但系唔算人多,等咗大概10至15分钟就入得。

餐厅既门面就咁睇仲以为系CAFE,黑白格仔地砖、云石枱、落地玻璃既装修,简洁时尚,开放式既设计,而且餐厅采光度高,所以吸引左唔少人黎打卡,最厉害系行过就会闻到好香虾面既味道。餐厅嘅左右两排系面向墙嘅位置,中间有一张云石大枱,枱上摆左鲜花同一啲东南亚作者著作,摩登带几分文青气息。近门口会有隔住玻璃嘅两张枱,一张系室内面向街既,另一张就系对住,但就系室外位,如果唔介意坐室外位,排队应该会快啲入到。

餐厅嘢食唔多,屈指可数,贵精不贵多,Menu上净系见到三样嘢食,娘惹叻沙、干叻沙同虾面,嘢饮就只有四款。除咗店员俾你嘅Menu之外,喺墙上有块黑板,会有一款小食叫金杯,另外就系甜品咖央多士。餐厅冇好多嘢食,但已经足够令好多人山长水远排队一试。

叻沙、咖央多士都系我嘅主要目标,比起其他餐厅佢有特别嘅干叻沙,所以都叫咗黎试,而金杯因为上次食过bibi & baba觉得好特别好食,所以叫左试比较下。落完单就会见到餐厅净系收现金,而且张单上面会有餐厅嘅wifi password。

店员会提供柠檬水,就算唔特别叫野饮都足够清口解腻。
1️⃣ Kaya Toast 咖央多士 💰38(👅: 9.5/10)
咖央多士

外表同平时内馅系偏啡色嘅咖央多士唔同,佢嘅内馅系绿色,颜色似牛油果,因为佢系加左新鲜班兰叶嘅酱。另外佢唔系一般咖央多士咁,净系系多士入面抹上薄薄既斑兰或者咖央酱,而系将斑兰叶同椰奶打成CREAM,令到CREAM充满系香脆既多士之间,超级饱满。
多士烤到金黄色,面包焦香唔强,但非常松脆可口,外脆内软,唔会硬邦邦,食落系热辣辣,内馅咖央酱系非常之厚同creamy,口感有啲似吉士同雪糕中间,食落小小冻,小小似食雪糕多士,一咬落去咖央酱咇哂出嚟,入口轻盈顺滑,带小小斑兰香,热辣辣既多士配上小小冻既咖央酱,冰火交融,系一啖接一啖嘅满足感,因为唔会觉得过甜,食完又唔会觉得好heavy,香甜不腻,令人欲罢不能,就算一个人食哂成份都不为过份。虽然佢系冇好似其他咁加块牛油既咖央多士(例如好似苏妈既牛油咖央酱),但味道已经胜过好多牛油咖央多士,而且加左牛油可能会比较HEAVY,就咁班斓咖央食落就清新,但咖央多士如果唔系趁热食应该会差好多,因为面包会冻左同比较硬身。
如果钟意食满满酱汁嘅咖央多士,呢件就最适合,甚至我觉得依个系我食过咁多个,最好食嘅咖央多士,因为有好多咖央多士个酱系唔够,或者味道唔够浓厚,要做到酱汁浓厚,就唔可以系两块面包夹埋一齐中间差啲酱就算,做法要好似依个咖央多士,将一块厚嘅面包入边嘅面包肉挑空再打成CREAM塞满多士入面,先可以做到酱汁比其他咖央多士更多更丰富。
2️⃣ Pai Tee 金杯 💰60/4件(👅: 8.5/10)
金杯

金杯有分6件同4件,因为有叫咖央多士所以浅尝4件。
金杯系一款非常受马来人欢迎既地道小食,的骰既金杯,外表好似烧卖,温度唔冻唔热,大细系一口可以食得哂,建议用手食,因为用筷子好似跌左上面既虾。外表炸到金黄酥脆,杯身炸得好薄脆,食落系干爽、唔会有油腻感。金杯内馅系红萝卜、沙葛、煎虾、香菜、豆干粒,食落口感丰富,酥脆既金杯,带点水份既沙葛,加上鲜甜既虾味,配合上面既芫荽同参巴酱,只系简单几种食材,但夹埋一齐,咸咸酸酸,带少少甜嘅脆口,带清新芫茜香,所有香味融合为一,爽脆味浓,开胃惹味,系一样好好既前菜小食。
3️⃣ Nonya Laksa Lemak 娘惹浓厚叻沙 💰98(👅: 9/10)
娘惹浓厚叻沙

首先讲汤底,呢碗既叻沙做法正宗,用上叻沙胆系用上干葱、南姜、黄姜、石栗、柠檬草、大蒜、辣椒等材料炒制,之后再加入鸡骨、猪骨汤同椰浆煮成叻沙汤底。
但对比起某D叻沙,呢间系唔落蛳蚶既叻沙,未食之前已经闻到好香,入口几creamy,浓稠杰身,不过我系香港有食过更杰身(鲗鱼涌 小娘惹),系浓厚嘅椰香味,每一啖面同汤都系浓浓嘅味道,饮落有叻沙叶、椰浆既香味同咖喱香料既浓香,对比起小娘惹佢系椰奶味较重,但唔会成口都系油。而碗叻沙虽然系橙黄色,红油多但唔算好辣,辣度比预期温和,就算唔食得辣嘅人都可以食到,不过如果钟意食辣D叻沙既可能会觉得唔够喉。碗汤唔会好重味精,系咁饮都唔会话觉得太口渴,一路一啖面一啖汤咁食,甚至食完饮埋剩低啲汤都唔过分,因为碗喇沙汤都系真材实料咁煲出黎,饮完唔会觉得好腻。
面底系粗米粉,唔系传统既掺掺油面、米粉两沟,食落质地小小弹烟韧,比较腍身唔算好爽口个种,不过就算食到最后都无发胀到变好腍身。食厌左掺掺食呢个粗米粉,会有一啲惊喜同新鲜感,不过如果配上掺掺可能会更挂汤更入味,因为虾面佢系两沟而叻沙就只有粗米粉,如果有得自己拣更好。
至于配料有半只蛋、5片鲜虾肉、炸鱼片、豆卜、鸡丝等等,质素算正常,虾肉好细心拆晒壳得返虾肉。𩠌料系叻沙入面不嬲都系配角,不过鸡丝食落都嫩滑有鸡味、鱼片食落弹牙外皮好烟韧香口、豆卜依旧吸汤,系比预期中好食,香甜咸味俱全,略嫌虾肉食落虾味唔重唔够鲜味,同鸡蛋无蛋香。
汤、米线同𩠌料既比例岩岩好,成碗分量来讲我觉得正常,因为我唔算好大食,但大食嘅人会觉得呢碗叻沙偏细,但餐厅好在可以免费加面底,依样系其他餐厅好少见,但大食嘅人就唔需要好担心食完都唔觉得饱。
虽然佢系无蛳蚶既叻沙,有人会觉得唔够正宗,但我觉得百花齐放,呢间叻沙令我暂时忘记蛳蚶。
4️⃣ Dry Laksa 干叻沙 💰98(👅: 9/10)
干叻沙

系其他新加坡菜、马来西亚菜既餐厅都无呢个干叻沙,几特别所以叫左。
佢其实系一个捞面,不过唔系掺掺,而系银针粉底。银针粉食落爽弹,爽中带绵,而且非常挂汁。
特别既系呢个汤汁同娘惹浓厚叻沙既味道系唔同,初头以为只系浓同淡D分别但唔系,对比起娘惹浓厚叻沙混入椰浆同骨汤既喇沙,佢系店铺特调既叻沙酱,百份百无添加其他元素,原形毕露既味道。
干叻沙汤汁食落无咁重椰香味,比较重咖哩香,但甜甜辣辣既味道依然,食落浓稠芳香,辣香同椰香兼备,香气复杂具层次,依然好惹味,酱汁虽浓但不至于腻。虽然叫干叻沙,但其实汤汁系非常足够,一啲都唔干,份量够捞埋所有银针粉黎食。叻沙浓汁结合鲜虾、豆芽、鸡丝、鱼片、鸡蛋、香菜,合而为一,配搭平衡。
5️⃣KOPI/TEH 💰30(👅: 7.5/10)
KOPI/TEH

MENU上系KOPI/TEH 配炼乳,单上写既系Iced Milk Tea,其实无写错。
新加坡既野饮,每餐必备既就系水,而平时见到既TEH、TEH O、TEH C,其实系奶茶,而KOPI、KOPI O、KOPI C,其实系咖啡。TEH系奶茶,O意思系加糖,而C就系加糖又加鲜奶,KOSONG就系唔加糖唔加奶,最后BING系加冰。
除非你讲KOSONG,如果唔系基本上都会加糖,TEH、TEH O、TEH C分别就系加炼乳、加糖唔加奶、加鲜奶既红茶。
所以KOPI/TEH 就系红茶配炼乳,就好似香港既热走咁,用炼乳冲出黎既奶茶。
饮落唔算好甜,比起一般奶茶带多一重茶味香味,呢种系拉茶既味道,不过我系香港饮过更好饮既KOPI/TEH,所以呢杯唔算特别突出。

🌟食过香港唔少叻沙,呢度嘅叻沙绝对系有top3嘅水准,因为香港要揾可以饮得落、唔系味精、系真材实料嘅叻沙汤已经唔多,叻沙其实只要个汤做得好,面同𩠌唔需要做到好突出都已经好足够,因为每食一啖面或者𩠌都会伴随住汤。价钱算中价,质素差唔多既bibi & baba都系差唔多100蚊,唯独鲗鱼涌小店小娘惹70蚊食到一碗质素同份量都唔输既叻沙,但鲗鱼涌较远同埋只做午市,以湾仔金钟地段黎讲,100蚊碗叻沙唔过份。

因为同区有bibi & baba,两间都系有喇沙、虾面、金杯,食啲嘢好类似,不过我觉得唔同嘅系,bibi & baba 除咗叻沙、金杯,仲有其他好多小食、炆鸡、椰浆饭、甜品,同埋会有大家熟悉嘅拉茶同milo dinosaur,而呢间Rempah Noodles就独沽几味。味道质素来讲,我觉得两间唔差太远,两间嘅喇沙质素都类似,不过bibi & baba 会比较辣少少,而金杯质素都系类似,不过个人觉得bibi & baba 既金杯入口比较满足啲,可能入边嘅沙葛多啲,个人觉得就依两样嘢食黎讲,bibi & baba 会更出色少少,但Rempah Noodles就有佢冇既咖央多士。

如果我系好简单想食叻沙或者咖央多士,我会拣Rempah Noodles,但如果我系想食好多嘢、或者想坐耐啲、又或者系星期五晚想饮下酒,我会拣bibi & baba,因为bibi & baba好多酒提供,小食同主食嘅选择都比较多元化,而且最重要系bibi & baba唔会赶客走,基本上夜晚一坐低,都差唔多可以食到9、10点,但Rempah Noodles基本上八点可能已经食唔到叻沙,已经卖晒,而且边食边见到出边嘅人龙,就算店员唔主动赶你走,都有无形压力会想快啲食完走。

咖央多士食过几间,发觉其他几间咖央多士冇办法超越到呢间,一黎其他嘅咖央多士入边个酱冇打成cream,味道唔够浓厚,二黎其他嘅咖央多士酱唔够多,又或者系本身多士就咁两块面包,冇办法塞到更多既酱,所以话佢系香港第一嘅咖央多士完全唔过分。至于叻沙我觉得好难讲边一间系第一,因为有啲叻沙系重海鲜味,有啲系重椰香味,有啲叻沙比较辣啲,有啲就完全唔辣,各有所好,至少呢间会系我想食喇沙会谂起嘅三间其中一间餐厅。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $324 (服务费: NA)
2021-04-03
等候时间
15 分钟 (堂食)
咖央多士
金杯