1K
2018-04-30 3122 浏览
是日黎到元朗,原本系想试另一间人气食店,可惜遇著东主外游。醒起呢间《稚》,都有朋友推介过佢地嘅鳗鱼饭、吉猪,即管一试。元朗区不乏呢种小资经营餐厅,其中有啲更系年青人主理。小店位置唔太显眼,非区内人嘅我当然系乖乖跟著地图走。店内面积唔大,只有十余个位置,假日中午只系剩低一张枱,真幸运,之后都有三四位客人等位,短短一个钟用膳,感觉小店生意都唔错午市餐牌供应几款日式定食,有牛、猪、鸡、鳗鱼、鲭鱼等,附味噌汤、珍珠饭,定价$46-72,饮品额外加钱。另有小食、串烧、乌冬、单点料理,价钱相宜。基本上都系即叫即做,需时等候。吉列猪扒定食 $48一次过上汤、饭,卖相可口。吉猪可选和风或咖喱酱汁,分开另上,不影响猪扒口感。汤系细细碗,够热;珍珠饭唔讲得少,加上海苔、烧汁,仲要咁大碗。好多港式嘅日本料理炸嘅吉列猪扒都唔系太啱我口味,呢个我可以。起码冇翻炸嘅油腻味,粉浆唔会太厚,入口硬脆,猪扒并无乸到松哂,肉质结实,亦都唔干面头洒上海苔,送饭一流,至于烧汁我系搁置了,因为我比较钟意沙律酱,哈。豚肉生姜烧定食 $58豚肉切条,唔系肥淋淋嘅纸皮猪,味道唔错。生姜嘅味道很重,加埋甜甜嘅洋葱丝,其实味道都系唔错,

吉列猪扒定食 $48

吉列猪扒定食

豚肉生姜烧定食 $58
豚肉切条,唔系肥淋淋嘅纸皮猪,味道唔错。生姜嘅味道很重,加埋甜甜嘅洋葱丝,其实味道都系唔错,只系份量较少,冇吉猪咁抵食。
可能因为生姜烧本身都已经有汁,所以呢碗饭只有海苔,饭粒较干硬。
豚肉生姜烧定食

饺子鸡翼 $24
一份两只,里面酿有泡菜,新鲜热辣都好难唔好食。
饺子鸡翼

作为午饭,人均70蚊左右,价钱合理,味道唔错,当中不乏熟客,在我而言,亦属可以回访之列

餐牌:

2018-04-29