2025-04-26
最近我到訪咗位於元朗的「元朗冰室」,這間茶餐廳以其經典的港式美食而聞名,無論係賣相、香氣還是味道,都令我驚喜不已!😋首先,我試咗招牌的厚豬排飯。豬排外脆內嫩,金黃色的表面散發著誘人的香氣,讓人忍不住想即刻開動!每一口咬下去,肉質鮮嫩多汁,搭配香滑的飯粒,令人感受到滿滿的幸福感。特製的醬汁亦增添了風味,讓整道菜更加美味。🍚🥩接著就係大大隻炸雞脾茶餐,這道菜的份量真係驚人!炸雞脾金黃酥脆,皮薄肉嫩,咬下去時還可以聽到清脆的聲音,雞肉的鮮香味滲透每一口。搭配上一杯絲襪奶茶,真係一個完美的下午茶選擇!🥤🍗最後,我唔可以錯過紅豆冰,這道甜品既清爽又解渴。紅豆煮得軟綿,搭配冰沙,口感滑順,特別適合在炎熱的天氣享用。甜而不膩,真係令人一試成主顧!🍧💕總括來講,元朗冰室真係一個值得一試的地方,無論係食物的質素,還是環境的舒適度,都令我感受到港式茶餐廳的獨特魅力。如果你鍾意港式美食,記得約埋朋友一齊來享受呢個美食之旅!🎉