2020-05-23 479 浏览
📌 Rempah Noodles~灣仔一直都好想嚟呢間餐廳試吓佢嘅娘惹叻沙,感受下新加坡嘅味道😋餐廳係金鐘同灣仔中間,裝修以簡約黑白色為主,望落乾淨舒服👍🏻可以望到開放式廚房,但係油煙味唔係好重!餐單只有喇沙、蝦麵、咖央多同金杯,選擇不多🤔但係中午時間見到出邊有好長嘅人龍,超級誇張😂🍜娘惹濃厚叻沙 Nonya Laksa Lemak $98湯底係好濃郁嘅叻沙椰子味,米線完全吸晒湯汁,好入味😋配料都好豐富,有半隻蛋、豆腐卜、蝦同魚餅🤩大蝦唔算係好有蝦味,但係都冇霉嘅味🦐唔夠飽嘅話仲可以加麵!但作為重口味人士,覺得湯底可以更加濃郁同埋有得選擇辣度就好🤪🌶🍞咖央多士 Kaya Toast $38賣相砌成層層疊,一上枱就引人注目😍多士烘得香脆,咖央醬塗滿每一個角落,咬落好脆!咖央醬質地同我平時食嘅唔係好同,介乎係吉士同雪糕之間,口感新鮮😋班蘭味突出,但係中間嘅咖央醬略為凍,如果整塊咖央多士都係熱騰騰咁食會更加好!💡餐廳係沒有加一收費呢🤩#hkhungryfoodie灣仔#hkhungryfoodie新加坡菜#hkhungryfoodie米線✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
📌 Rempah Noodles~灣仔

🍜娘惹濃厚叻沙 Nonya Laksa Lemak $98