2021-08-27 1556 浏览
最近深水埗区真系开咗好多文青店,版图仲越来越阔,今日就去远少少嘅长沙湾试吓呢间规模相对地大啲啲嘅Boholic扮吓文青打吓卡。一入门口已经有一个好靓嘅打卡位,最适合攞住杯咖啡伪文青一番。午市时间仲有午餐供应,价钱都唔算太贵。饮品方面都几多选择,最特别嘅系有泰式奶茶,仲有含酒精嘅饮品,另外甜品就当然唔少得啦!见到其中一个餐有牛扒又有虾都只不过系$138 ,就一于试吓呢个香煎慢煮纽西兰牛柳配琵琶虾,纽西兰牛柳经过慢煮之后肉质非常嫩滑,切开仍然粉嫩,而琵琶虾经过烤焗后变得更香口,而且餐厅已经处理过琵琶虾,所以简单用刀叉已经可以起出虾肉,非常贴心。至于配菜方面,就系一份大概1/8嘅椰菜,以我所见佢系将椰菜直接烧烤一下,都几特别,而我就比较欣赏旁边嘅南瓜蓉,够哂creamy。另外朋友就拣咗16小时慢煮烤鸭脾配泰式酸梅酱,泰式酸梅酱令烤鸭脾变得更惹味,配菜方面除咗有另一碟都出现过嘅烤椰菜同南瓜蓉外,仲配有新薯粒,口感非常丰富。嚟cafe当然要叫杯咖啡,另外仲叫咗非常特色嘅泰式奶茶,午市跟餐就可以半价品尝。Mocha拉花超靓,而且佢面头嘅奶泡非常香滑,轻轻用嘴唇点一下,就能感受到佢嘅奶泡有几细腻。冇
午市时间仲有午餐供应,价钱都唔算太贵。
香煎慢煮纽西兰牛柳配琵琶虾
16小时慢煮烤鸭髀配泰式酸梅酱
Mocha
冇谂过喺Cafe都可以叫到泰式奶茶,而且佢仲加咗cream喺上面,呢个配搭好特别,无论味道定影相打卡都一流!
Thai  Milk  Tea
最后拣番个甜品红茶戚风蛋糕配无花果泡沫嘅蛋糕充满淡淡的茶香,旁边亦有无花果,整体配搭得宜。
红茶戚风蛋糕配无花果泡沫
呢度嘅环境确系唔错,下次要揾个周末嘅下午再嚟慢活一番。
用餐时段
香煎慢煮纽西兰牛柳配琵琶虾