2024-03-12
女朋友話今次帶我去食一次特別嘅Omakase,地點在灣仔.點咗凜RIN 春季限定晚餐,幸好我們肚餓早點已經到達,六點鐘係第一批客,否則...... 人滿之患!上桌係一碟香脆的鱈魚乾,點上沙律醬,食到停唔到口!為今晚Omakase 展開序幕首先係前菜2款:籽持魷魚 - 軟滑嘅鮮魷魚包住滿滿嘅魚籽,口感綿軟汁煑八爪魚 - 慢煑八爪魚香甜入味剌身4款:1)真鯛配梅肉醬,酸甜提鮮,清爽鮮甜2)大分縣生蠔配松露酸汁,蠔身偏細,海水味不重,但係清甜爽脆清甜爽脆3)𤯵光魷魚配醋麵豉醬,味道可口4)煙燻富士山三文魚配以洋蔥、蒜頭、白蔥、酸汁。儀式感豐富,自行打開蓋,打卡一流。煙燻味濃郁但又不搶三文魚鮮味壽司壽8款:1)墨魚竹炭葉海鹽,味道比較淡2)金綫鯛(紅衫魚),味道逐歩提昇3)帶子配柚子醬油,直接食用,味道清甜4)池魚,清甜鮮爽5)火炙銀鱈魚,炙後魚脂香味滿滿6)北海道紫膽,鮮而不腥7)拖羅,最有囗感,入口即化8)自家製太卷,顧客慕名而來必食嘅!有滿滿嘅海膽、拖羅、小青瓜,還有醬油漬蛋黃!口感豐富,必定要試!跟住係江戶前玉子燒,原來用蛋、魚和蝦用傳統方法製成,入口後顛覆了我對玉子燒的觀感!味道不太
女朋友話今次帶我去食一次特別嘅Omakase,地點在灣仔.
首先係前菜2款:
籽持魷魚 - 軟滑嘅鮮魷魚包住滿滿嘅魚籽,口感綿軟
汁煑八爪魚 - 慢煑八爪魚香甜入味
4)池魚,清甜鮮爽
5)火炙銀鱈魚,炙後魚脂香味滿滿
6)北海道紫膽,鮮而不腥
7)拖羅,最有囗感,入口即化
跟住係江戶前玉子燒,原來用蛋、魚和蝦用傳統方法製成,入口後顛覆了我對玉子燒的觀感!味道不太甜,口感更似蛋糕一些!
魚湯烏冬-白白嘅魚湯配上彈牙的烏冬,滿足!
最後我點咗芒果味雪花刨冰- 特製嘅刨冰機香港只有數台,加上自日本運到的冰塊。師傅在客人面前現場製作,感覺像回到童年時代!刨冰口感綿蜜,芒果味道濃郁,最正係.. 可以同師傅追加!
值得一試!