2018-02-22
一到新年,又係食新年食品既時候,初一食到初五都有d厭,去開東九龍拜年,就同女友去左apm揾d日式野食,最後揾到L2 層 神山麵館睇見門外排隊等候既人都唔少,我就順便睇下佢門口d介紹,佢哋最近做緊有隻出面無得食既沾麵 叫久須志菌茸沾汁麵!我見到d介紹已經口水都流晒! 坐到入餐廳內,您都唔難見到有關呢隻麵既介紹!我哋除了叫左兩碗沾麵食,仲叫左d小食,包括有:神山湯餃子 同 山葵手羽先,先講個湯餃子,非常之good idea ,佢哋都好似平時d日式餃子煎好,再加入d豬骨濃湯,d餃子既保留到香煎既脆口,又可以有d湯汁包圍晒隻餃子,基本上原全唔駛點任何餃子汁!另外個山葵手羽,即係wasabi雞翼,雞翼係1開2 咁整,炸得脆口,再埋d酸酸辣辣既醬汁,非常惹味,而且由於唔大隻,一啖可以放晒入口,再慢慢食都得!由於d小食太抵食(每樣都係3x-4x), 我哋仲叫多左兩樣小食嚟食:沖繩風味豚足!豚足即係豬腳,呢隻豬腳炆得非常軟稔入味,一咬就離骨,甜甜既醬汁無影響到豬手既肉味,而且伴碟件蘿蔔一樣係好稔,而且有鮮甜既蘿蔔味道!最後一個小食就係茄子Pizza , 面頭既配料同平時pizza差唔多,都係有菇,紅椒
坐到入餐廳內,您都唔難見到有關呢隻麵既介紹!
我哋除了叫左兩碗沾麵食,仲叫左d小食,包括有:
最後一個小食就係茄子Pizza , 面頭既配料同平時pizza差唔多,都係有菇,紅椒,肉碎,芝士等,重點係個餅皮,換成左茄子,菇子係一種非常吸汁既食物,d芝士熔晒入d茄子同配料度,除左非常之惹味外,仲唔會有傳統pizza咁飽肚,食多兩件都唔覺滯!仲有d沙律菜,加埋酸酸甜甜既醬汁,令我哋非常開胃!
最後隆重登場既係 久須志菌茸沾汁麵,非常足料!入面混合多種菇同一大片燒豚角! 先講個麵,並唔係用平時既坑麵,而係改用左一種非常煙軔彈牙既曲麵去做麵底!曲麵非常乾身,極易上汁! 配合個非常濃味而清香既松茸汁(食之前記得攪勻) , 別有一番風味! 最後講下舊醬燒豚角,呢舊肥豬肉相信用醬汁炆左唔短時間!而且明顯經過燒烤處理,令肉汁能鎖住喺舊肉入面!做到肉既外面乾身,入到口肉汁又會爆晒出嚟,舊肥豬肉入口即溶,完全無肥膩感覺!而且碗麵份量十足! 真係單單係碗麵都夠食飽我,加上之前食左既小食,真係飽到上心口走!我哋都非常滿足咁離開~~~
最後想讚下餐廳既食物還原度係極高!餐牌既相同做出嚟既食物,外型都非常接近! 我專登影低俾大家睇下!