一个人去坐的是靠近门口的吧台位,这个位置吃面很热我点的应该是白神山豚角拉面🍜。。另外再加了个半熟玉子总消费$107.8作为日式拉面其实算中规中矩,汤底偏咸,面就正常,蛋也偏咸,肉比较肥腻。我愿称之为速食拉面水准(认真地说,我觉得我煮的速食拉面更好吃)。总而言之汤底的厚重和肉的油脂让整顿饭变得很齁,吃到一半就不太有食慾继续吃了,一直在喝水(可能和天气本身也有关系,这个闷热天气本来就不太有食慾,总而言之非常不适合夏天)。更别说我因为不知道面本身带玉子又多点了一个。。。应该不会有下一次
一个人去坐的是靠近门口的吧台位,这个位置吃面很热
应该不会有下一次
2021-06-09 0 浏览
喺APM行街,夜晚人流好多,就随机搵咗呢间日本餐厅食。-💛烧鳕鱼棒🐟 💰42本身系想搵吓有冇鸡泡鱼乾,但系呢间只有烧鳕鱼棒,所以就点嚟试吓。好彩都唔差~ 鱼棒比较薄身,正反两面都沾有酱汁,食落都几惹味👍🏻 💛黑神山豚肉拉面🍜 💰78黑神山即系黑蒜油,因为出前一丁都好锺意食黑蒜油味,所以就想试吓拉面版~ 上到枱个样正正常常,不过一望就知啲豚肉系白涮,白雪雪咁样感觉冇咩味,如果可以煎一煎先,相信卖相同味道口感都会更加好。 整体来讲,黑神山只系一个噱头,都吸引咗唔少人落单,但系识落个汤底麻麻哋,黑蒜油味唔够重,反而咸味偏重。💛白神山叉烧拉面 🍜 💰78虽然知道呢碗只系普通嘅叉烧拉面,但系因为叫咗黑神山,冇理由唔叫埋白神山😂 反而呢款大众啲嘅叉烧拉面就有啲惊喜,两片薄切叉烧呈微粉色,口感不错。汤底都系稍微偏咸,可能我锺意面条连汤底一齐食,如果比较重口味啲嘅人可能会几锺意。人均消费:💰110环境:💛💛💛服务:💛💛💛推荐:💛💛💛
喺APM行街,夜晚人流好多,就随机搵咗呢间日本餐厅食。
💛烧鳕鱼棒🐟 💰42

💛黑神山豚肉拉面🍜 💰78

💛白神山叉烧拉面 🍜 💰78
白神山叉烧拉面

人均消费:💰110

环境:💛💛💛
服务:💛💛💛
推荐:💛💛💛
拉面最重要系咩?“汤底” 呢个汤底完全系失败一个字咸!咸到世界尽头个面正常 旧豚角瘦到入唔到口 直接放了在碗边唯一好少小系,个带帽男侍应几有礼貌汤 0/10分面 3/10配料 2/10另有收加一
拉面最重要系咩?
“汤底” 呢个汤底完全系失败
一个字咸!咸到世界尽头
个面正常 旧豚角瘦到入唔到口 直接放了在碗边

唯一好少小系,个带帽男侍应几有礼貌

汤 0/10分
面 3/10
配料 2/10

另有收加一
赤豚角煮
2021-06-02 0 浏览
💖神山面屋去亲APM食饭都会拣佢🤤💰人均$100 dinner讲真,观塘唔算多拉面选择,沾面更加少🤔所以依间算系几top嘅选择☺️佢个面底质感比起出面嘅沾面铺特别,软硬度适中,形状都睇得出系自家制🤭汤底嚟讲沾面就有3个选择!我一般会食白神山,系个好浓嘅猪骨汤🤤加埋佢个紫菜系一流配搭😚锺意食得浓味啲嘅朋友可以黑神山!系黑蒜油猪骨汤🤭睇佢个颜色就知佢够晒味!
💖神山面屋

去亲APM食饭都会拣佢🤤

💰人均$100 dinner

2021-05-28 147 浏览
I first came here when it opened years ago. I rmb they hv a Japanese chef at the time. Now I don’t see him anymore. My friend seems to really like this place and i live near by so I come here with her sometimes.I’ve tried both ramen and 沾面, I prefer ramen, coz I can drink the broth. For 沾面it’s too thick and sometimes a bit salty. I like their char siu, it’s like half fat half lean meat, this actually taste better than just lean meat! The texture is also better.
Now I don’t see him anymore.
2021-05-19 274 浏览
😋「神」一般嘅沾面由未成名开始已经成日食👐🏻🐷厚烧豚肉油脂分布啱啱好🍜粗身拉面有咬口🥚日式流心蛋份量十足,但美中不足之处系汤底偏咸😛食完饮左2杯水😂星期六一起身食一碗沾面,好满足呀🥰
😋「神」一般嘅沾面
由未成名开始已经成日食👐🏻
🐷厚烧豚肉油脂分布啱啱好
🍜粗身拉面有咬口
🥚日式流心蛋

份量十足,但美中不足之处系汤底偏咸😛食完饮左2杯水😂
星期六一起身食一碗沾面,好满足呀🥰
2021-05-11 393 浏览
上周六 跟朋友在APM看完电影後,找地方吃晚餐,见其他餐厅也是排着满满的人,於是便到这人流不多的神山面屋试一下。点了黑蒜汤拉面,炸鱿鱼,想吃的牛舌没有供应,改点了炸鸡。黑蒜汤拉面,全然没有黑蒜的味道,由始至终只吃到咸味。咸得喝了两杯水,及看电影後喝剩的小半支茶。炸鱿鱼一夹整块炸浆外层脱落;炸鸡水准算是最正常。由於汤面实在太咸,饭後要再到别家餐厅,吃点甜品来平衡一下。

点了黑蒜汤拉面,炸鱿鱼,想吃的牛舌没有供应,改点了炸鸡

炸鱿鱼一夹整块炸浆外层脱落;炸鸡水准算是最正常。
由於汤面实在太咸,饭後要再到别家餐厅,吃点甜品来平衡一下。
2021-05-10 288 浏览
拉面汤底太油,由於把一整斤油倒入口中。最让人失望是明太子滑蛋饭,鸡蛋以下有一半白饭都是未熟,口感又实又硬,食生米。吃後胃部难消化。此外小食三色牛脷,口感太韧。好失望,「扎双髻妹」出品随比「神山」好😨😨😨
明太子滑蛋饭
2021-05-02 283 浏览
二月中的时候当时正值新年期间,家中亦不需拜年,便一个人外出寻找活动逛逛街,顺道吃我想念已久的神山,而且由於正值红日,该区人士还未须上班,因此完全无需排队即可内进享用。餐厅内进可见座位分为吧枱和普通座椅两款,而整体装潢则以木系为主元素,用上多幅蓝色挂布的设计,再配搭上日本风格的壁画和展示萤幕,令人犹如亲身置於日本的拉面店之中。黑神山黑神山是一款沾面,因而汤底和面食会分开摆放奉上,食用时把一小束拉面浸於汤底之中即可享用。其汤底用上黑蒜豚骨汤底,亦即是使用黑蒜油配搭叉烧粒制作而成,因而色泽呈现乌黑,口感黏度极高,浓厚鲜香。配料方面同样浸放於汤底碗之中,以务求令食材更加入味,用料有溏心蛋、叉烧,溏心蛋稠密滑溜,蛋香出众,并且制得呈现流心状态,叉烧则软腍鲜嫩,肉味浓郁。而另一碗是叉烧沾汁面,其面条是使用冻面制作,外观卖相粗厚纤长,咀嚼时黏度甚高,挂汤力强,口感柔韧弹牙,顺滑鲜美,是一道正宗非常的沾面面食。唐扬豆池鱼豆池鱼因外观细小,被比喻成犹如豆粒尺寸因而得名。炸过的鱼身色泽呈现金黄,食用时可以一口一条,其外层口感香脆咸鲜,内里肉质丰腴嫩滑,鱼味浓郁,是款佐酒一流的小食。而旁边还配搭有酱汁和柠檬
黑神山
唐扬豆池鱼
豆池鱼因外观细小,被比喻成犹如豆粒尺寸因而得名。炸过的鱼身色泽呈现金黄,食用时可以一口一条,其外层口感香脆咸鲜,内里肉质丰腴嫩滑,鱼味浓郁,是款佐酒一流的小食。而旁边还配搭有酱汁和柠檬,添加同食则更增添味道层次。

总结而言,餐厅装潢富有日本气息,环境则整洁舒适。菜肴卖相精致,制作专业用心,味道正宗高质,是拉面控的必选之地。
2021-05-02 260 浏览
呢间野啲阿姐服务态度认真麻麻,喺正你後面都可以叫六七声唔应,仲要摆明听到,只系背住你举下只手就完咗。叫佢倒杯水叫咗半个钟唔理你,最後自己倒。开头啱啱一落完单,想改嘢食,佢就话唔改得,已经同你落咗,咁冇嘢啦,都预咗改唔到。点知隔离枱帮人哋落错单,而佢落错嗰样嘢正正系我想改嗰样嘢,佢就放返去厨房,隔10分钟出嚟问我:你头先咪要改单嘅,依家帮你改,我即刻拒绝。之後再隔10分钟问多次,我同佢讲,咁其实原来你连我本身叫嗰样嘢都冇落,我取消埋啦。啲嘢食难食,就唔关服务态度事,系真系难食。

叫佢倒杯水叫咗半个钟唔理你,最後自己倒。

啲嘢食难食,就唔关服务态度事,系真系难食。
辣叉烧拉面
炸鱿鱼须
辣叉烧拉面
2021-04-30 124 浏览
今日自己来观塘做野,就系APM搵下有咩食啦,行行下就见到呢间餐厅。因为唔系间间拉面店都有沾面食,见到呢间menu有,就冇谂咁多,唔该1位。🥢神山沾汁面食物黎到第一时间试一试个汤先,汤底质地浓稠,浓厚猪骨汤味,带有小许葱花香。再夹起小撮面条,浸一浸汤底捞起,见到啲汤底卦咗系面条上,而好特别既嘅系,餐厅采用孖条面条,面条上嘅凹痕位可以藏多啲汤,食落既带有面条嘅淡淡小麦香味,又带有浓厚猪骨汤味。而豚肉烧得有小小燶边,口感香脆,咬落有豚肉油香味,唔会乾唔会韧,仲有肉汁流出黎😋

🥢神山沾汁面
2021-04-21 205 浏览
🤣个人觉得好食嘅沾面比拉面难搵,面条同汤汁都要够挂汁先好食😋🌟神山沾汁面 $89沾面超挂汤,而且大家细心留意图3每条面条其实系由两条组成😳,好特别,第一次食呢种沾面,好有咬口。值得一提嘅仲有旧厚烧豚肉,食到微微焦香之余仲有好正嘅肉汁,溏心蛋嘅流心都整得好好食👍🏻🌟菠萝特饮 $15饮品就比较普通,当食完沾面後解渴用😆

🌟神山沾汁面 $89

🌟菠萝特饮 $15
饮品就比较普通,当食完沾面後解渴用😆
2021-04-21 122 浏览
Ever since it first opened in apm a few years ago, I’ve become their regular customer, sometimes I even come here and eat my myself since it’s very close to my home. I like the meat, it’s half fat half lean, quite tender, the ramen is like al dente, and the 溏心蛋,who doesn’t like it! The dipping sauce can sometimes be a bit salty though. But I still like it

话说戏院开返嗰日即刻就去咗睇大哥,就算劲远都好,见到观塘有4DX就冲咗去睇!睇戏之前就搵咗呢间神山面屋医肚啦 ♪(´ε` )神山沾汁面 $89头一啖食落劲淡以为无味道,点知系因为我未捞匀😂捞匀之後再食味道啱啱好( ´ ▽ ` )ノ面系孖条,食落好有口感,沾埋暖暖地嘅汁好好食😋个面劲挂汁,食落啖啖汁,真心唔错😎叉烧半肥瘦,咬落有阵阵嘅焦香😚黑神山豚肉片拉面 $78呢碗系黑蒜油拉面,汤底蒜味香浓🤪面一样都系好烟韧,口感十足不过食完真系好口渴,要狂饮水😂神山汤饺子 $38汤饺其实系煎过嘅饺子放入汤到🤣但味道都几惊喜,食落脆脆地又好香,可以一试😛ฺ东京过江龙拉面店👾味道:5.5/10🔙回头率:5/10(10分最高)

神山沾汁面 $89

头一啖食落劲淡以为无味道,点知系因为我未捞匀😂
捞匀之後再食味道啱啱好( ´ ▽ ` )ノ
面系孖条,食落好有口感,沾埋暖暖地嘅汁好好食😋

个面劲挂汁,食落啖啖汁,真心唔错😎
叉烧半肥瘦,咬落有阵阵嘅焦香😚

黑神山豚肉片拉面 $78
呢碗系黑蒜油拉面,汤底蒜味香浓🤪
面一样都系好烟韧,口感十足
不过食完真系好口渴,要狂饮水😂

神山汤饺子 $38
汤饺其实系煎过嘅饺子放入汤到🤣
但味道都几惊喜,食落脆脆地又好香,可以一试😛

ฺ东京过江龙拉面店

👾味道:5.5/10
🔙回头率:5/10
(10分最高)
2021-04-16 110 浏览
今日又黎到apm觅食始终系复活节长假期,周围都好多人,呢间神山拉面就岩岩好有位呢个烧鳕鱼棒有惊喜,薄薄地,但非常脆,加上表面既酱汁微甜,令到味道更加有层次。入口先有甜味,咬开再有鳕鱼咸香白神山叉烧拉面,一黎就见到油香十足,但唔会觉得腻。蛋亦好靓。叉烧软滑,面条弹牙。汤底好足料,食完会好想饮晒佢黑神山叉烧沾面,面条同样弹牙,黑蒜油香浓,但油份略多,令到面条挂汁力一般,每啖唔算太过有食沾面既感觉,有少少可惜。
今日又黎到apm觅食
始终系复活节长假期,周围都好多人,呢间神山拉面就岩岩好有位

2021-04-06