2022-11-15
今日去咗旺角食拉麵,餐廳門口真係有唔少人排隊,食飯時間唔少男士、情侶都紛紛喺度等位。促使到我都好期待入店品嚐背脂煮干拉麵。特製背脂煮干拉麵 $88湯底脂香濃滑,油脂分布係非常之多,因為用咗濃厚嘅豬背脂油,湯底充滿油花,仲有淡淡魚香嘅鮮味,面底為粗身嘅極太面,口感好煙韌非常掛湯,粗麵食落份外飽肚。半熟留心蛋相當入味,好滑溜。另外好欣賞慢煮豚肩,灸燒豚腩,一肥一瘦嘅配搭兩種唔同嘅口感,肉質都好鮮嫩。仲有大量木耳絲,拉麵整體嘅味道都好濃郁。另外仲可以有增脂、鬼脂、脂地獄三款可以增量。丸油面(拌麵)$98有背脂、豚腩、日本產生雞蛋、菠菜、蔥、筍、泡菜、紫菜、醬料方面用上了蝦油、麻油、醬油,哈油同埋油嘅味道都好濃郁,將有就已經拌好咗係個面度每一條都好入味,雞蛋好新鮮,蛋漿令到拌麵口感更加彈牙同順滑,菠菜上面仲有調味粉,整體都好刺激味蕾,相當豐富。靜岡蜜瓜梳打$18有清甜嘅蜜瓜味,飲落有少少起沙嘅感覺,口感好有趣,味道清甜有果香味,梳打調配嘅份量剛好,唔會太多氣。三得利烏龍茶 $15茶味濃郁帶啲回甘,非常之可以解渴解膩,好啱食完一碗濃郁嘅拌麵然之後去飲用。
特製背脂煮干拉麵 $88
丸油面(拌麵)$98