2018-12-21
想食綠茶,就想起這間小店。銅鑼灣食肆林立,走到希雲街,偏離了最旺的市中心,但是不難發現特色的小店。一般的雪糕店都只是外賣,能夠坐下來與朋友學杯茶,吃一件蛋糕真是一件消閑嘅好方法。尤其當大家逛街逛得累的時候,坐下來吃件蛋糕再繼續逛呢。上次已經很想試一試他們的蛋糕,不過黃昏的時候已經售完了,今次終於食到佢嘅卷蛋,上次賣剩芝士蛋糕,今日實在太好彩啦,卷蛋果然冇令人失望。抹茶卷蛋$40以切件來說,厚度大約兩cm。不算太小巧,剛好是一份下午茶的份量呢。這個顏色令人聯想到用料充足。濕潤都夠蛋糕底抹茶味夠cream抹茶味夠鬆軟度夠只係cream 稍嫌不夠滑整體都好味😍。除咗甜品,每次都會叫一壺焙茶($35),我覺得性價比非常高,只係小小一杯茶,但係仲會比兩隻杯,飲完覺得啲甜品會冇咁滯,仲可以無限添水。烏龍茶芭菲烏龍茶味都好濃郁,而且雪糕好滑,如果唔鍾意食綠茶,烏龍茶都係一個不錯嘅選擇,而且感覺上冇咁甜呢。
想食綠茶,就想起這間小店。
尤其當大家逛街逛得累的時候,坐下來吃件蛋糕再繼續逛呢。
抹茶卷蛋$40
濕潤都夠