2020-07-17
一嚟到,門口冇人,等咗一陣先有個女侍應行出嚟招呼,態度已經麻麻地,其實呢間真係法國餐廳嚟嘅,門口係唔可以長期冇人,之後都見到其他客嚟到又係棟晒喺門口,冇人招呼又唔知行唔行入去好我地係嚟食pastry set嘅,一個set係一件cake加一杯嘢飲,然後我地另再散叫四粒Macaroon,四粒都唔同味嘅上蛋糕嗰陣就經典喇,每一件蛋糕隔離竟然擺埋兩粒macaroon 上去,然後嗰兩set餐具就咁擺喺碟邊,餐紙都冇張,慘過食茶餐廳其實嗰四粒另外叫嘅macaroon有乜理由唔係用另外一隻碟上,同埋佢又冇問我地啲macaroon係邊個人食咩味,求其擺上去,出咗餐就算,好心做嘢唔好咁懶啦件opera 一上枱冇耐就出晒水,一食,果然係接近常溫嘅溫度,係佢地擺蛋糕個雪櫃唔夠凍呀,咁其實都幾大獲其實我地都覺得兩件蛋糕本身個味係好食嘅,但蛋糕唔夠凍,除咗影響味道,仲分分鐘食到人肚痛macaroon方面呢,我地叫咗rose,citrus,earl grey同chocolate trufflechocolate truffle係幾好食嘅,而earl grey係真係好難食,得個甜字,完全冇earl grey 味,其
Macaroon,四粒都唔同味嘅
chocolate truffle係幾好食嘅,而earl grey係真係好難食,得個甜字,完全冇earl grey 味,其餘嗰兩粒就ok正常啦,不過佢地啲macaroon 真係好細粒
其實間嘢裡面最大問題係啲侍應,我地叫人加水,一係就求其應咗你之後十年都未嚟,一係就應都唔應,都唔知你聽唔聽到
其中一次,一個冇戴眼鏡高高地嘅男侍廳拎住壺水嚟想加,但發覺我地個杯啲水滿晒,即係已經有人快過佢嚟加咗,咁我地就開聲叫佢成壺水擺低,就唔駛成日要叫你地加水
點知呢位侍應完全冇應我地,好大力咁將壺水一嘢揼落枱面,好似發脾氣咁
我地問返佢你聽唔到我地話擺低壺水咩?佢先開聲應我地,仲竟然話我冇咁多個茶壺!真係唔好玩啦,成間餐廳咁大,十幾廿張枱,得嗰幾枱客,然後同我講冇茶壺?同埋佢嘅態度真係好差好差
到最後埋單,張單仲要錯咗,pastry set 分兩種,一種係普通,一種係premium,視乎你飲品叫乜嘢,我地一杯係熱americano ,一杯係 ice cappuccino,一杯係,所以應該係一個普通pastry set,一個premium pastry set,但佢竟然收我地兩個premium set,好彩有望吓張單,唔係就俾佢收多咗錢,但其實呢個唔係客嘅責任,做侍應嘅唔好落錯單都係最基本嘅責任啫
呢間法國餐廳係敗在人禍,見啲侍應傾計多過乜,對客嘅態度真係完全唔得,入嚟食嘢係包埋service架,咁嘅價錢,但無論係侍應同食物嘅質素都真係唔值,唔會有下次