2018-07-29 298 浏览
咖哩食得多,印度未去过;在香港,印度人多过香港人的正宗印度餐厅,都系第一次来新鲜感十足!由打开餐厅门一刻,一阵浓郁香料味扑鼻而来,开始这趟印度之旅踏入店中,即看到色彩缤纷的装饰,为视觉带来冲击,心情愉快~而且店面宽敞舒服,就算满座亦不觉压迫。坐低望下餐牌,食物名全部唔知写咩,店员亲切有耐性,为我们推荐菜式落完单之后,店员送上三色酱汁,逐一介绍,绿色薄荷、黄色酸辣、红色甜辣。可配搭任何食物。唔洗谂,拼盘可以试到四款小食。上枱时见唔到四款,因为上面都有脆条topping在menu上系咁样的拼盘入面最钟意呢个扁豆球,上面加左乳酪汁,开胃又好味。呢个玉米胆挞,入面有口洋葱蕃茄,好似食薯片见佢个样几得意,个名又得意。入面系扁豆同薯蓉,出面系球型薄脆,仲有薄荷汁同酸甜汁倒入去个波仔度食,好特别。但最好用手拎起放入口,唔系好易倒泻讲起用手进食,就即刻google下究竟用左手定右手,用错手失礼人记得系右手呀!呢个咖哩汁偏辣,辣度可以加减,咖哩既香料味浓郁,正!配餐包系第一次,餐包软熟,加埋洋葱更好食印度餐必点Naan,叫咗两款:Stuffed Paratha $45,呢个有四款馅可选,我地拣咗芝士,好
新鲜感十足!
由打开餐厅门一刻,一阵浓郁香料味扑鼻而来,开始这趟印度之旅

KP  chaat  platter

在menu上系咁样的

拼盘入面最钟意呢个扁豆球,上面加左乳酪汁,开胃又好味。

呢个玉米胆挞,入面有口洋葱蕃茄,好似食薯片

Pani  Puri

但最好用手拎起放入口,唔系好易倒泻

记得系右手呀!

Pav  Bhaji

Naan

印度餐必点Naan,叫咗两款:
Stuffed Paratha $45,呢个有四款馅可选,我地拣咗芝士,好香浓嘅芝士味
点咗咖哩会盖过芝士味,所以就咁食好啲。
Garlic Naan $30,蒜蓉味好香,呢个衬咖哩一流!

Paneer  Tikka  Lababdar

呢只咖哩无咁辣,老少咸宜,更加食到咖哩香味

入面有啲干酪,即系芝士,但个口感软软有啲似豆腐,好得意。

成餐饭,净系menu都有排研究,一人一份,好似中学做project咁,爆笑,讲印度话好似念咒语,搞到侍应姐姐笑到流泪

食客以印度人为主,听到的都是印度语。听觉、嗅觉、味觉、视觉均能感受印度气氛,我觉得好似去咗印度旅行

2018-07-20
KP  chaat  platter