2023-02-20
放假入元朗玩下, 行下商埸, 悠悠閒閒放下假真係好寫意。夜晚再食埋食或者坐係酒吧飲下酒傾下計, 就真係爽了。去到明雲閣附近都好多餐廳食肆, 呢間位於金祥坊地下嘅一間酒吧, 新開且門面耀目嘅酒吧, 外牆設有橫額般大小的電子螢幕, 火光熊熊配上大魔王的畫面, 當場比佢吸引住啦。場內燈光昏暗, 大電視放於全場中央多眼處, 大約可容納25-30人的小小空間, 幾有氣氛!坐抵叫兩杯野飲下先, Happy Hour 時間, 叫一杯GlaBlanca San Mihuel 生啤 ($75) 一杯Peach mojito ($89)。生啤即卙, 正呀! Peach mojito裝飾得好靚, 就連調酒師自己都要幫佢影相呀! 杯酒有甜甜既少少桃肉, 加薄荷葉, Rum酒, 梳打, 青檸及蜜糖, 酒精味唔算濃烈易入口, 真係唔錯。每枱客坐低都有一大杯花生, 話時話, 啲花生好香脆好好食喎!餐牌上每項串燒均附有圖片, 近百種選擇, 有牛、豬、鳥、蔬菜、海鮮、佐酒和羊肉類別, 睇落樣樣都好吸引, 款款也想品嘗一試, 攪到我地都諗咗好耐, 心大心細唔知食咩。除串燒外更有前菜及主食, 任君選擇, 而且價錢有平有貴。
我哋點咗10幾款試下,
燒牛油半熟帶子串 - $63
香蔥燒半穀扇貝2隻 - $55
燒牛油帆立貝串 - $38
鹽燒雞軟骨串 - $16
其中幾款真係好出色, 香蔥燒半穀扇貝及香蔥燒蟶子皇, 大量蒜同蔥鋪滿扇貝及蟶子, 兩款都好大隻, 燒得啱啱好, 都幾多汁, 好惹味!
XO醬燒廣島蠔(半打) , 表面鋪滿XO醬, 蠔好大隻飽滿, 一咬多汁, 蠔肉size適中, 蠔殼盛載著清新蠔汁好juicy, XO醬香辣, 配埋生蠔又冇搶哂生蠔啲鮮味, 真係好正, 一個人都可以食哂6隻呀!
燒日本博多雞子串, 第一次食燒雞子, 燒完雞子個皮好似有層脆衣包住, 內裡質感粉身, 在調味料加持下沒有異味, 都唔錯, 值得一試!
鳳梨燒都燒得好靚, 鮮甜又多汁, 真係食唔停口, 仲要好細心切開細細舊。
燒土匪雞翼串, 雞皮燒得夠乾身 但雞肉依然嫩滑, 仲有啲孜然粉味, 同雞翼夾埋真係好正!
整體而言, 串燒樣樣都好食, cocktail調得超靚, 適合三五好友一同來Chill下傾下計!