鄰近聖誕節好多friend都book哂機票去日本玩,冇得去唯有去食餐高質日本菜慰勞吓自己。呢間喺佐敦嘅漁正,每星期有幾日都會由日本直接空運新鮮魚貨,咁就食到最新鮮嘅魚生喇。瀨戶內海石蠔 $18見黎自瀨戶內海嘅石蠔做緊特價,當然唔可以執輸。蠔肉滑溜爽嫩,鮮味濃郁,餘韻喺口腔入邊徘徊,認真抵食。魴鮄魚 $420/條今日有幾款日本直送鮮魚,我哋就揀咗食魴鮄魚,師傅將原條魚生片鋪好連魚頭魚尾一齊擺碟上枱,非常吸睛。魚生片晶瑩剔透,口感爽嫩,魚味鮮甜,食得出非常新鮮。食完魚生片,仲有兩碗用魚骨熬煮嘅魚湯,奶白色嘅魚湯,香濃鮮甜,冬天飲真係夠哂暖胃。特選花魚生飯 $198另外叫咗個魚生飯,有吞拿魚、油甘魚、深海池魚同海膽,非常豐富。魚生厚切,最正當然係海膽,口感幼滑,味道甘甜,齒頰留香。我哋仲叫咗幾款串燒:-柚子鹽燒白鱔 $58: 燒到外皮夠香脆,厚厚嘅鱔肉爽嫩有咬口-荔枝豚肉卷 $28: 豚肉卷住荔枝去燒,爆汁嘅荔枝同燒到香口嘅豚肉好夾-燒豬天梯串 $28: 咁刁鑽嘅部位好少機會食得,口感超爽口-羊肉卷串 $28: 羊肉唔羶,肉味香濃珍珠蠔野菜鍋 $128天氣凍叫多咗個暖笠笠嘅鍋物,一口size

瀨戶內海石蠔 $18

魴鮄魚 $420/條

特選花魚生飯 $198

我哋仲叫咗幾款串燒:
-羊肉卷串 $28: 羊肉唔羶,肉味香濃

珍珠蠔野菜鍋 $128
天氣凍叫多咗個暖笠笠嘅鍋物,一口size嘅珍珠蠔,粒粒都水嫩鮮味,加埋各式蔬菜,食完成個人暖返哂。

漁正居酒屋 (佐敦)
佐敦庇利金街42號金陵大廈地舖