餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

2019-03-03 91 浏览
今日係偶然既機會下,去到位於尖沙咀既呢間素食餐廳。本身佢既位置唔算易搵,係一間商業中心入面,我都係透過朋友介紹同帶路先識路上去餐廳。一到門口,出奇地已經有唔少人等候入座。我地係等侯期間揭開菜單睇,發現呢間餐廳既菜式同高級西餐廳冇咩分別,有dinner set,西湯,各種小菜,連意大利飯都有,更估唔到既係用既材料的確全部係素食材料。我地坐低左之後叫左一個dinner set 同一個小菜(糖醋猴頭菇),dinner set非常抵食,有齊前菜,西湯,主菜同甜品。前菜既紅菜頭西柚蘋果十分開胃又有益。西湯方面,波菜味極出,黑松露味濃,完全唔覺係食緊素食,似係西餐廳食緊高級西餐。主菜我地揀左金瓜榆耳意大利飯,味濃又唔膩,可以話比真正既意大利飯更好食,食完仲想再來多碟。甜品既綠茶芝士蛋糕都好正,抹菜同芝士比例啱啱好又唔怕膩。小菜方面我地叫左既糖醋猴頭菇亦十分出色,酸酸甜甜咁幾醒胃,又冇肉類既油膩,可以話係食過最出色既小菜。埋單兩個人先500蚊,整體來講,呢間素食餐廳係絕對值得一試。