餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

今日一時興起,朋友話想食素食,一上Openrice就見到呢間新派素食店,即刻打左去訂位,好彩都仲有位。間舖頭都好易搵,一上到去就比佢嘅紫色同白色嘅裝修吸引左,感覺好舒服。坐低果時發覺個場都九成滿,好彩有打去訂位。睇左下個餐牌,有啲晚餐就二百幾蚊起跳,散叫都可以,但要留意夜晚有二百蚊一個人嘅最低消費。我地叫左兩個dinner set, 沙律好快就上,有三款,食埋都好清新,同埋係出面無見過呢啲。之後我地叫左一個中湯,一個西湯。中湯感覺好足料,仲有d配料食到,而西湯就好正路嘅忌廉湯,都有唔少配料架。之後仲有兩個手卷,佢就唔係包飯,係包苜蓿(有啲似芽菜)。芒果牛油果就好香,蘆筍果個配埋啲沙律醬就好夾。主菜等多一陣都好快上埋,一個係牛肝菌忌廉意粉,個意粉上枱果時好色彩繽紛,份量都唔少,意粉煮得啱啱好,真係唔錯。另一個就係咖喱猴頭菇配薄餅同飯,份量好足,個薄餅好脆,配埋汁送就一流!咖哩入面仲有唔少蔬菜,食到好飽。之後仲有甜品同飲品。甜品就叫左一個抹茶紅豆椰汁糕同加錢嘅百爵紅茶千層蛋糕。兩個都唔會太甜,食落唔會滯,想再翻炒添。飲品我地叫左加錢嘅藍蝶花雪梨汁同紫貝天葵荔枝汁。睇色都分到邊杯打邊杯。荔枝

之後仲有甜品同飲品。甜品就叫左一個抹茶紅豆椰汁糕同加錢嘅百爵紅茶千層蛋糕。兩個都唔會太甜,食落唔會滯,想再翻炒添。飲品我地叫左加錢嘅藍蝶花雪梨汁同紫貝天葵荔枝汁。睇色都分到邊杯打邊杯。荔枝果杯會甜啲,但兩杯都係幾好飲,可以一試。

講左咁耐,食左咁多野,都係三幾百蚊一個(飲品同甜品都有啲要加錢),有咁多野食試到,仲食到飽一飽,係值得一試ge!
2019-04-24