2018-11-12
網上睇到間以素食做主題的餐廳最初以為人不多所以以為不太多人好食素點知係個個都有預約而來,而我好彩一個人先可以咁順利入座咋乾乾淨淨的餐台佈置茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯非常新甜的湯底,表層不會浮起左一層油材料十足,食下湯渣,有茶樹菇的彈牙根莖位、仲有軟淋淋的竹笙未食正餐就飲啖湯先,好滿足,比起飲檸茶、奶茶,更來的健康薯球係我去邊間餐廳都好,都會想食的一個前菜薯蓉好CREAMY,當中甚至有松子,好有咬口,口感一軟一硬咁極有台式風味的魯水百頁豆腐其實個百頁豆腐不是褶形,而是好啫喱狀,但仲係好吸味架~~好神奇的蒟蒻粒,好似份子料理咁,蒟蒻粒竟然是凱撒沙律味架~~一咬入去個汁渗曬出黎,好新奇嘩~~~前菜都夠曬睇頭仲有個盧荀素香鬆苜蓿芽手卷,成個手卷都是苜蓿芽,好清新的味道比起飯手卷無咁飽肚,岩曬我呢個輕食主義者,食完無曬負擔同埋換下口味, 一陣食下D濃味少少的野今次專登係為左佢而來,自從睇到有人介紹佢地千層麵做得好出色後,就念念不忘百靈菇、豆包、千層麵層層疊疊咁,其實千層麵不多佢多在材料,黑松露、青醬亦都是每一層分佈,所以食到層層不同的口味但一刀切既話,就全部味混合好正~~帶有少量的薯蓉,食落都好飽下
網上睇到間以素食做主題的餐廳
最初以為人不多所以以為不太多人好食素
點知係個個都有預約而來,而我好彩一個人先可以咁順利入座咋
乾乾淨淨的餐台佈置
茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯
非常新甜的湯底,表層不會浮起左一層油
材料十足,食下湯渣,有茶樹菇的彈牙根莖位、仲有軟淋淋的竹笙
未食正餐就飲啖湯先,好滿足,比起飲檸茶、奶茶,更來的健康
薯球係我去邊間餐廳都好,都會想食的一個前菜
極有台式風味的魯水百頁豆腐
其實個百頁豆腐不是褶形,而是好啫喱狀,但仲係好吸味架~~
一咬入去個汁渗曬出黎,好新奇
嘩~~~前菜都夠曬睇頭
比起飯手卷無咁飽肚,岩曬我呢個輕食主義者,食完無曬負擔
同埋換下口味, 一陣食下D濃味少少的野
百靈菇、豆包、千層麵層層疊疊咁,其實千層麵不多
但一刀切既話,就全部味混合好正~~
帶有少量的薯蓉,食落都好飽下~~
真係食完大滿足曬~~~