餐厅: 雅 ‧悠蔬食
资讯:

📍雅 ‧悠蔬食 (尖沙咀)🔍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖-----食素曾經是B仔很抗拒的事情,總覺得素食「淡茂茂」不如食肉來得爽口舒服。怎知之前有段時間因為經常出街大魚大肉吃得太不健康,導致起了些濕疹,才令我嘗試開始間中吃吃素,吃健康些,希望能令濕疹好轉。而間中食素之後亦令我認識多咗素食嘅廳,並開始令我明白到一間好食嘅素菜,唔單止唔會「淡茂茂」,其實有時甚至做得好食過有肉嘅食物。-而呢間「雅 ‧悠蔬食」就係一間令B仔覺得食素唔會「好寡」嘅餐廳。餐廳裝修以粉紫色為主調,同佢個名非常合襯,環境典雅高貴,有私房菜嘅感覺。-黑松露鮮蔬炒飯$108:老實說,無肉黎講呢個價錢我覺得唔算平,但係佢地又真係做到一分錢一分貨,黑松露落得好足,未開始食已經聞到芳香撲鼻嘅黑松露味,炒飯亦係材料豐富,有切粒嘅素火腿、翠玉瓜、三色椒、芝麻、素肉鬆等等,入口無論層次定味道都非常多樣化,令人覺得食素都食得有滿足感。-藜麥蔬果沙律配鳳梨百香果汁$68:大量嘅菠蘿🍍貌甚吸睛,配搭健康飽肚嘅藜麥,整體味道開胃,香甜多汁,口感亦佳。-腰果露湯丸$48:濃郁嘅腰果露,質感稠身,雖說是腰果露,但食落又非常似花生味
📍雅 ‧悠蔬食 (尖沙咀)
🔍尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓B號舖
-----

腰果露湯丸$48:濃郁嘅腰果露,質感稠身,雖說是腰果露,但食落又非常似花生味,鍾意花生醬嘅人一定非常鍾意(me😝),另外湯丸軟糯彈牙,B仔一個人食晒四粒都依然意猶未盡,係一碗令人冇失望嘅甜品

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻
”店員非常有禮貌值得加分,服務好好”
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤