2020-01-16
之前成日都見到排晒隊嘅東京人氣麵店,今日難得行過又係non peak hour,見唔洗排隊,就梗係要入去朝聖先🤩🤩🤩一入到去,裡面既佈置都係惡鬼裝飾,加埋日本既太鼓音樂,一入到去都覺得好神秘,加上鋪頭主打麻辣拉麵,感覺好刺激,好似會食到地獄辣味咁。點餐係用手機掃QR code 點的,分開拉麵,小食,飲品3個area。其實拉麵重點都係一樣,只係邊樣材料多左而有唔同價錢。最後點左:增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135 及大肉飯 $55,拉麵選項方面可以選擇麻及辣的程度,以及在額外增加其他配料,由於見到有肉飯可以選擇,所以就沒有再點替肉。由於唔知麻辣可以去到幾辣,所以開始就由小辣,小麻試先,發現下次可以是高一級,中式嘅麻辣湯底食得多,日式嘅麻辣配搭味噌湯底,濃厚得黎又唔會失卻左日式拉麵既感覺。另外叉燒亦都係令一個令人回味嘅配菜,油脂分明既叉燒肉,雖然係厚切,但豬肉入口即溶,真係要增量叉燒X2先夠喉呢!如果平時食一碗拉麵唔夠飽嘅朋友仔,可以好似我哋咁試多個肉飯,日式珍珠米配搭濃郁嘅肉湯汁,亦都係另一種滋味。
最後點左: