2021-07-29
Hello 大家好,又係我地Hkfunlife小編分享好餐廳既時間啦 平時路過眼望望,今次終於試咗人氣新加坡餐廳 成日都大排長龍!呢間餐廳位於灣仔軒尼詩道18號地舖,叫做Rempah Noodles呢間餐廳保持光鮮企理,無花巧之裝潢。呢間新加坡菜係2018年開業,由來自新加坡既大廚主理,因為全日淨係賣娘惹叻沙、乾叻沙同蝦麵,人氣長龍店,掀起叻沙熱潮我地到達餐廳後,先掃安心出行或寫紙仔,等30分鐘左右便可入座。埋到枱見到餐具清潔、沒有破損及圖案相配,感覺安心。坐低之後,店員提供餐牌,方便客人點餸及追加,餐廳食物嘅選擇唔多 只有三款面同嘢飲啱晒選擇困難症嘅人,簡單到題。我地用左3分鐘先諗好要嗌咩。年輕嘅外藉店員友善客套,得知我地初次光顧,主動推介人氣菜式,體貼之情盡在不言中娘惹濃厚叻沙 $98店員一放底碗麵就已經聞到好香既椰奶味🤤 味道都同預期一樣咁濃厚 叻沙做法正宗,用上叻沙膽係用上黃薑、石栗、乾葱、南薑、檸檬草、大蒜、辣椒等材料炒製,加入雞骨、豬骨湯同椰漿煮成叻沙湯底。入口幾creamy,濃稠杰身,每一啖麵同湯都係濃濃嘅味道,飲落有叻沙葉、椰漿既香味同咖喱香料既濃香湯、米線同餸料既比例
啱晒選擇困難症嘅人,簡單到題。我地用左3分鐘先諗好要嗌咩。
娘惹濃厚叻沙 $98
湯、米線同餸料既比例岩岩好,成碗份量適中,配料有半隻蛋、5片鮮蝦肉、炸魚片、豆卜、雞絲等等
班蘭咖央多士 $38
超好食‼️ 唔係一般食到既死甜,而係勁重斑蘭同椰香,如果鍾意食滿滿醬汁嘅咖央多士,呢件就最適合
好多咖央多士個醬係唔夠,或者味道唔夠濃厚,依個多士,將包肉挑空再打成CREAM塞滿多士入面,令到CREAM充滿係香脆既多士之間,超級飽滿。做到醬汁比其他咖央多士更多更豐富。
內餡係綠色,顏色似牛油果,因為佢係加左新鮮班蘭葉嘅醬。