2019-12-02
印度常常俾人一種神秘的感覺,響仲未去到印度之前,為食妹我今日就試吓印度餐啦。由於重慶大廈既咖喱好似有啲恐怖,所以我先來試吓比較大間嘅餐廳,今次嚟到一間響香港,印度,澳洲,加拿大,葡萄牙,星加坡,英國,美國同卡塔爾都有分店嘅印度餐廳--始創1952年原來呢間餐廳都幾有歷史,創辦人係由一個街邊檔,演變城孟買最出名嘅餐廳之一,沿自兩兄弟開始嘅著名餐廳品牌。Lets go green in Indian restaurant🌱餐廳既佈置好舒服,用咗好多唔同嘅色彩,食物亦都用上唔同嘅香料,令其充滿特色先來一杯印度芒果奶昔$49,同平時西式嘅奶昔好唔同,因為連奶昔入面都有香料,奶昔質地濃稠,好似食緊一個甜品咁,感覺有啲似食緊芒果味乳酪再來一個奶酪番茄玉米湯$45,一上枱嘅時候,諗緊今次蝕啦,個湯咁貴嘅,因為碗湯得飯碗咁細,但唔好睇小佢,飲咗第一啖之後,就覺得值回票價,湯很濃郁,配搭淡淡芝士香,雖然好肥膩,但真係好好味印度黏土烤特色奶酪串燒 (兩款) (六件)$95全消係已有固定選擇,食物上枱時店員話兩個都係芝士嘅串燒,一款係小辣一款係中辣,但食落味道有啲似小小辣嘅豆腐,都幾特別。奶酪菠菜$85發現
印度黏土烤特色奶酪串燒 (兩款) (六件)$95
奶酪菠菜$85
發現好多餸都有用奶酪,都係類似豆腐嘅立方體,今次係落落菠蓉到,加埋調味,有啲似咖喱,配搭埋烤餅好好食。
大蒜烤餅$30 (可選原味或牛油味)
揀咗牛油味嘅烤餅,雖然食唔到有牛油味,但係就有好香嘅大蒜味,其實就咁食已經好好味,但因為有點奶酪菠菜,所以配搭起嚟可以有多一種食法,估唔到烤餅係脆底,同平時食到嘅泰式烤餅好唔同
青馬薩拉芝士香飯$85
印度飯同香港平時食到嘅白飯好唔同,係長條型同埋較硬身嘅,而呢個飯係好重香料味嘅飯,入邊亦有每道菜都有嘅奶酪,值得一試。
總括而言,今次印度素食之旅好特別,未食過印度菜嘅朋友真係可以嚟試一試。