2018-02-05
今日難得兩兄弟同一日放假,就約埋一齊去食晚飯,阿哥一向係有要求嘅人,於是我就定咗英皇酒店轄下駿景軒一級米芝蓮食中菜,中菜廳環境優雅別緻,服務周全到位,令每位客人都感受到親和貼心,舒適地享用晚餐。黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 ($328)新派嘅菜式,頂級大廚嘅神髓展露無遺,一顆顆黑珍珠在口腔爆破,黑醋芳香配搭著蟹肉的鮮嫩,汁液的甜,再加上鮮奶炒得嫩滑無比,一同進食,妙不可言, 還有超級大嘅帶子,鮮味濃郁蜜甜多汁,真係極級享受。照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 ($288)火路控制得宜,牛柳粒柔柔韌韌,軟軟腍腍恰到好處,牛味香濃,肉汁豐盛,配搭黑松露幽香陣陣,多款野菌同樣出色,爽脆清甜。川味口水雞(小食) ($158)精選嫩雞,皮爽肉嫩,外皮晶瑩通透,非常爽口,雞肉嫩滑,肉質鮮味多汁,配上正宗川味醬料,簡直係錦上添花。杏汁燉白肺湯 ($90/位)原盅老火燉湯,賣相像似燉蛋一樣,濃甜又滋潤,加上芳香杏仁味道,零舍醒神。正宗四川擔擔麵 ($48/位)正宗四川手法烹調,麵條幼細爽滑,柔韌軟綿綿,食材調味出色,辣味配合均勻,整體嘅手作,大廚功不可沒。
今日難得兩兄弟同一日放假,就約埋一齊去食晚飯,
阿哥一向係有要求嘅人,
於是我就定咗英皇酒店轄下駿景軒一級米芝蓮食中菜,
中菜廳環境優雅別緻,服務周全到位,
令每位客人都感受到親和貼心,舒適地享用晚餐。
黑醋珠蟹肉帶子炒鮮奶 ($328)
照燒黑松露野菌安格斯牛柳粒 ($288)
川味口水雞(小食) ($158)
杏汁燉白肺湯 ($90/位)
正宗四川擔擔麵 ($48/位)