2025-05-19
同朋友收工過嚟happy hour,順便叫返幾碟嘢食,拋開一日嘅煩惱。Pickled Tomato Salad個番茄剝晒皮,乾乾淨淨,圓鼓鼓咁,好靚。入口冰冰涼涼,仲有陣輕輕嘅甜味,配埋自家製嘅奶油,好滑好柔,鹹甜啱啱好,開胃。Hamachi油甘魚新鮮,魚脂豐腴,鹹鮮中帶少少苦瓜嘅苦,但呢個苦係嗰種好清新嘅苦,完全唔覺得怪,加埋少少酸汁,成個口感層次好豐富,同紅酒/白酒都夾。Pumpkin Purée呢個焦糖南瓜係我每次嚟都一定要叫嘅。南瓜質感超級綿密,食落好似融喺口入面咁,完全冇粗糙感。表面灑咗啲焦糖,帶少少脆脆口感,仲有淡淡嘅焦香味,同南瓜嘅甜味撞埋一齊,真係好滿足。最近減澱粉,都忍唔住食多幾啖。TONKA TSU炸豬扒外皮炸得香口酥脆,完全唔覺得油膩,內裡嘅豬肉係嫩到出汁。佢仲特登整咗個yogurt醬,酸酸甜甜,好清新,配埋炸豬扒一齊食,好balance,食到最後都唔會覺得滯。Hairy Crab Butter Udon烏冬條條彈牙,唔會太淋,醬汁濃稠得嚟又唔會膩,啖啖蟹膏香仲帶少少牛油嘅滑溜感。佢仲灑咗啲蔥花、芝麻,加埋蛋黃,攪勻咗食,每啖都好有層次感。食完忍唔住同朋友講:「呢
Pickled Tomato Salad
Hamachi
Pumpkin Purée
TONKA TSU
Hairy Crab Butter Udon
烏冬條條彈牙,唔會太淋,醬汁濃稠得嚟又唔會膩,啖啖蟹膏香仲帶少少牛油嘅滑溜感。佢仲灑咗啲蔥花、芝麻,加埋蛋黃,攪勻咗食,每啖都好有層次感。食完忍唔住同朋友講:「呢碟嘢真係值。」
最後嚟返啲甜品作結。抹茶芝士芝士味濃郁但唔會膩,幾輕巧;蜜瓜味大福有煙靭靭嘅糯米皮,個人好中意,蜜瓜味餡幾特別。