今日因為有事而要1點半先去食飯,所以自己一個人去「覓」食,走到中環蘭桂坊,到處人頭湧湧,熙來攘往;想靜靜地享用午餐既我,選擇樓上店既Kyoto Joe。入到去,見餐廳都擠滿商務客,餐廳都算滿,不過服務員很快便為我安排入座,態度殷勤有嘉,算為此區少見!入座時,我特別註明要坐於角落,店員安排我坐於窗旁的壽司吧入座,有少許光線,令人心情格外輕鬆!午市定食約要$128 至 $198 不等,我選了$188的魚生手卷定食,本來也有一點點捨不得,不過難得一日唔洗同人逼,我決定善待自己,食好d。服務員居然醒到我一落order兩分鐘後,立即送上個set本身唔包既泡菜前菜,仲好細心咁問我怕唔怕辣,我本身都食得辣,佢送上既泡菜正合我心意!麵豉湯溫度夠,味道亦夠濃。大約兩、三分鐘,正餐亦已送上。我個定食一睇就知份量十足,一個女仔真係分分鐘食唔晒!又有sashimi,又有白飯,仲加埋炸蝦同蟹柳壽司,仲有一個細細杯既冷烏東!一片片既sashimi,其實似一塊塊多少少,因為佢真係比平時食開既厚左好多,近乎雙倍份量!同碟仲有一份誠意十足既sushi roll,壽司飯味道不錯!sashimi真係有高「呢」,新鮮肥美,我
壽司吧既服務員態度殷勤
有heart既泡菜作前菜
卷物香脆、魚生真係有成吋厚,真係好有「料」到!

sashimi真係有高「呢」,新鮮肥美,我最喜愛既,係厚到可以叫佢做「吞拿魚立方」!開始向炸蝦同蟹柳壽司蝦出擊!一入口就知係即炸,脆脆既外表,包著新鮮甘甜而爽口既蝦,我一件又一件咁食,應該好快會無晒quota!
冷烏東以司傅自家製既汁做,有誠意!
最後一擊,食埋個冷烏東,冷烏東汁一入口就知係師傅秘製!原來師傅主打關西料理,所以有「原汁原味」既堅持,汁醬通通都用自家製既出品,我見個烏東汁誠意十足,一於食埋,個肚連食甜品、生果既位都無,相信今晚應該唔洗食晚飯!

是日午餐,十個like!

2011-11-15
壽司吧既服務員態度殷勤
有heart既泡菜作前菜
卷物香脆、魚生真係有成吋厚,真係好有「料」到!
冷烏東以司傅自家製既汁做,有誠意!