2025-07-25 212 浏览
秋田鐵板燒刺身專門店(尖沙咀)尖沙咀天文台圍8號1樓朋友推介咗秋田呢間鐵板燒好耐,今次終於到我去食喇!餐廳有三層,入口已有職員招待。我哋坐1樓,職員安排我哋2個坐四人餐枱,坐得好舒服,而且每枱有師傅即場燒嘢食,食鐵板燒其中一樣吸引之處就係可以一邊食一邊睇師傅煮。餐牌有二人餐同四人餐,價位多選擇,基本二人餐已好豐富嘅食材,龍蝦、鮑魚、鵝肝、和牛,鐵板燒嚟講價錢唔算貴。煮嘢食前,師傅會先展示食材,龍蝦、鮑魚仲好生猛!頭盤有個light嘅沙律,緊接有魚子鵝肝蒸蛋,蒸蛋滑溜。之後開始主菜 龍蝦鮑魚,龍蝦肉燒得啱啱好,肉質彈牙唔會乾,師傅用蝦膏調醬,加少少胡椒。師傅仲表現火燒龍蝦頭、好有氣勢,真係睇到嘩嘩聲!師傅好專業咁指導使用慢動作鏡頭,影得好靚!昆布忌廉南非鮑魚,鮑魚嫩滑!之後就有時令海鮮銀鱈魚,厚切鵝肝,點黑醋食一流,仲有配新鮮菠蘿解膩。之後上埋啱啱嘅龍蝦頭煮湯。套餐仲有和牛,鹿兒島霜降和牛五成熟,厚切和牛Juicy,薄切和牛包住蔥同埋炸蒜片,好惹味!雖然食到呢度已幾飽,但食鐵板燒點少得炒飯、炒野菜。甜品係師傅現煎銅鑼燒,紅豆餡配綠茶雪糕,好好食!食過幾間鐵板燒,都係得秋田有現煎銅鑼燒。整
秋田鐵板燒刺身專門店(尖沙咀)
尖沙咀天文台圍8號1樓

朋友推介咗秋田呢間鐵板燒好耐,今
次終於到我去食喇!

整體嚟講,秋田鐵板燒食物質素對得住,價錢,職員服務好好、餐廳環境舒適,唔會嘈吵、價錢豐儉由人,適合同家人朋友慶生或小聚,不妨一試!