2010-09-28 3 浏览
話說,這間餐廳的沙律自助午餐我已經看中好N耐!今天終於可以見天日啦,耶~一嚐好評如潮的沙律餐,gogogo!早晨派晨早出動例必等餐廳開門!在附近閒逛一陣打發時間,見餐廳準時十一點半開門,最重要先看下門口放著的餐牌,否則入到去無得食就麻煩.見沒錯了就隨即入內.餐廳環境格局不太,但中間都設有間半開小房,最埋邊的位置亦有半塊牆遮掩,可算有私人空間的.裝潢以啡為主,牆上掛滿風景照片,藝術面譜等.燈光用上昏暗橙黃系,由於中午時陽光從店外射進來,反而加分悠揚自在,不過晚上前來的話,浪漫格調絕對給到需要的人客呢.我們一坐好就走出去拿沙律吃.回來見未有餐飲,餐包既?原來要點好餐才隨後奉上.幾盤一杯杯橙汁放在櫃台中,用毛巾蓋著,人客到奉上,由於剛開門,所以橙汁仍相當夠凍,但超甜,勁OJ味.第一盤沙律我拿了烤三色茄子,BB菠菜,生菜,芽菜仔,紫洋蔥和煎蛋餅.烤瓜貨真價實確實有著很重的燒烤味,我略嫌有陣’燶’味,吃罷此幾件就收手.BB菠菜第一次見和食,無乜味道,其餘蔬菜非常新鮮爽甜,不得不提有隻汁俘虜了我,就是Sesame sweet and sour Dressing,汁味酸咪咪,有著芝麻香,不濃膩,清清

早晨派晨早出動例必等餐廳開門!

,無乜味道,其餘蔬菜非常新鮮爽甜,不得不提有隻汁俘虜了我
,就是Sesame sweet and sour Dressing,汁味酸咪咪,有著芝麻香,不濃膩,清清地真係勁正呀,我狂加在蔬菜中吃.好MATCH!
煎蛋餅是凍食,中間夾帶好多薯仔塊,香香甜甜又幾不錯啊,不過令你超級飽肚

餐包等了良久未出現,經理說因為麵包是開店後才即做即焗,哇!聽到我口水都流了…
半小時先有得食!!原來非常值得,自家制加新鮮出爐麵包哪有不好吃的道理?!
法包外面脆到不得了,每咬一啖,麵包屑立即’爆’到全枱都係,幾不好意思.麵包芯未話太鬆軟,可能是法包有的質感啦.無論原味還是麥味都皆一流,麥法包裡面真係有好多種子粒粒,真材實料.追加一次就無再追,因為食沙律都食到飽左.

第二碟沙律夾了薯仔沙律,BB菠菜,青瓜,粟米粒,紅腰豆和麵包粒,當然再加入大量Sesame sweet and sour Dressing啦!!YEAH~
本身只會食凱旋沙律和薯仔沙律,不過薯仔硬左少少,沙律醬少少地岩哂我,麵包粒好似自己制的,勁香脆,豪不油膩.

餐湯中途才殺出,相信都是開門後才開始煮.落單時經理已說好是粟米忌廉湯,本來不喜歡飲忌廉湯,失望之際實情我錯了
,此忌廉湯超好味喎.將粟米粒打成蓉蓉爛爛再混入較稀身的忌廉湯中,我最討厭的忌廉味則不重,反而好重粟米的香甜,質感起哂沙,好好味,飲到一滴不剩.

我們二人只點了一個主菜,就是老友想試的墨西哥蘑菇野菌卷.在我吃到八成飽時先出品.賣相好靚啊~烤卷捲住大量蔬菜,有莞茜,青椒,洋蔥,白蘑菇,蘑菇,以及大量鮮茄蓉!!!
酸甜度是酸稍為蓋過甜的,不過~合哂我何車啦!至於配料亦都非常新鮮,烤餅軟熟有致,但都包不哂勁多勁多的餡料啊!發達~陪碟醬汁有兩隻,超溝重奶香的白色醬
和少少辣的綠色醬,不過不沾醬烤卷其實已經非常夠味和好食啊.

臨門食多幾片甜到漏的哈蜜瓜,然後是日甜品是有小麥草和檸汁味的雪芭,但太大陣草青味了,我食不慣唯有勉強食半球…放棄!!

沙律區的汁,還有超重芝士味的Blue cheese Dressing,caesar Dressing和Balsamic Dressing,後者不知是什麼呢?成碗油,有著綠色沈澱物.旁邊六小福是紫洋蔥,黑檻欖,青檻欖,和主要制凱撒沙律用的煙肉粒乾,麵包粒及芝士粉.

服務尚算不錯,客氣有禮,而斟水都密密手,不過收餐具一環就快手左少少,見到我們停下手,對住吉碟問我們’呢D食完未?’,答食完,但她是成套餐具都收走
,老友連水果都未吃啊,最後問她拿回隻叉用囉.

洗手間在餐廳後巷,沿路牆上掛有很多植物加添綠色味道,又幾棧鬼喎.

埋單有花旗卡所以有九折,每人為起69蚊,食到捧著肚子走,重點無肉餐,確實健康又抵食呀~
沙律區
是日午餐
貴精不貴多
少少地已足夠
煎薯仔蛋餅
驚喜餐湯,餐前飲品
自家制餐包
FRESH爆
抵食成咁.....!!!!
多料都爆,味道又好
最愛的汁!!!酸酸酸
小麥草檸汁雪芭,味怪怪的...完全唔識欣賞
2010-09-25
煎薯仔蛋餅
驚喜餐湯,餐前飲品
自家制餐包
FRESH爆
抵食成咁.....!!!!
多料都爆,味道又好
最愛的汁!!!酸酸酸