2024-04-04 214 浏览
假期后的平日晚上,没有记错是 4 月2 日晚上,从来没有来 大围围方吃晚饭,因为朋友有兴趣想试 商场内其中一间咖啡,所以来了这个商场。商场Food Directory 好似好多食肆选择,但又唔系我本人想食的东西。到唔记得是 L4 定L5, 见有2 间食肆平排,左边是呢个日式,主打手打乌冬,而约7:30 晚上,都排队排2 条队。 而隔离台湾食肆反而冇乜人排队! 抱住紧系日式呢个稳阵啲,终于排队吃乌冬。排到差唔多8:10 左右入到座位(其实在你排队时已经有一位男店员比定笔🖊️同食物纸你拣吃什么乌冬 配料。我哋3 人不其然都系拣左呢度主打: 乌冬配味增汤味,分别是:-1. 吉列炸猪扒配味增汤味 + $58 要左小食 天妇罗什锦 (有2 件炸虾🍤、南瓜🎃、番薯🍠、冬菇各1 件)乌冬来是一砂煲,炸猪扒另上,而店员会问你「想乌冬淋哟定爽啲?」我答淋啲,店员建议「可以不开煲盖焗多1 -2 分钟」Okay 呢个系可以加店员分的,👍🏻而另外两位朋友叫了: 亲子蛋乌冬 配味增味。其实我哋3 个都系同一种汤味道,亲子蛋乌冬入面除了都系有一只未熟的鸡蛋🍳,而仲有鸡肉。而我地3 个都觉得主打 味增汤味汤太咸太「

我答淋啲,店员建议「可以不开煲盖焗多1 -2 分钟」
Okay 呢个系可以加店员分的,👍🏻

而另外两位朋友叫了: 亲子蛋乌冬 配味增味。

而我地3 个都觉得主打 味增汤味汤太咸太「𤇍」 不好味道。

至于主打手打乌冬,虽然店员有提及是与别处、房间其他店的乌冬不同,口感不同(因为是日本手打乌冬!

唔好意思,我食落唔觉得好味!!!

整体,3 个人晚餐平均$120 人均消费不是太贵,但是,不是我喜欢的,同唔值。

Conclusion: 除了 炸猪扒比较okay 及女店员都好友善,其他没有了。
吉列炸猪扒乌冬配味增汤