我其中一間期待已久、一直想試的餐廳,是在大圍圍方的山本屋😍這間原自日本名古屋的百年老店,主打日式手打烏冬🍜今次在傍晚時段到訪,完全不用排隊,可以直接入內大快朵頤😋環境🌴典型日式餐廳設計:牆上有長型的銅色壁畫,柱上掛上不同的木牌餐單,加上木系的傢俬,予人一種數十年前昭和時代的懷舊感覺🎌食物🍱烏冬的口感、湯底的配合,兩者是非常重要的元素:前者口感尚算彈牙,可以接受;但後者的表現令人失望,非常可惜😔1. 日式炸豆腐🌯($28)🔸豆腐上桌時呈金黃色,皮香脆熱辣辣;內裡香滑2. 美國安格斯牛肉煮烏冬🥩($108)🔸湯底是黃金鰹魚清湯:據餐廳所述,加入燒飛魚乾、片口鰯乾等製成,味道鮮甜層次分明。但當日的清湯,味道只是比清水稍為有味,鰹魚味不足,完全感受不到鮮甜而有層次的感覺🙈🔸手打烏冬麵條則令整個餐贏回不少分數,口感稍硬,不會很淋;加上一隻生雞蛋,令烏冬變得更幼滑🤤🔸安格斯牛肉、腐皮、蔥花等作為配菜,正常發揮👍🏻3. 吉列豬扒煮烏冬($108)🔸老店傳統味噌湯底,用發酵超過3年製成的味噌,再以特製砂鍋烹調,上桌時熱辣辣。不過當日的湯底味道偏鹹,令味蕾因濃烈的鹹味而未能品嘗到其他食物的味道🫣🔸腐皮吸

環境🌴

食物🍱

1. 日式炸豆腐🌯($28)
🔸豆腐上桌時呈金黃色,皮香脆熱辣辣;內裡香滑
日式炸豆腐

2. 美國安格斯牛肉煮烏冬🥩($108)
🔸安格斯牛肉、腐皮、蔥花等作為配菜,正常發揮👍🏻
美國安格斯牛肉煮烏冬

3. 吉列豬扒煮烏冬($108)
🔸腐皮吸收了味噌湯的湯汁,味道變得更香濃😋
🔸吉列豬扒香脆,但不算多汁、較為乾身😶
吉列豬扒煮烏冬

服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
餐廳職員態度良好,上菜速度為聲稱的20分鐘快了10分鐘👍🏻👍🏻

上菜時,餐廳職員會問客人想烏冬爽啲抑或林啲,安排貼心😌
2024-03-14
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
情人节
日式炸豆腐
2023-11-22 3901 浏览
位於大圍的主打手打烏冬日式餐廳。餐廳來自日本名古屋百年歷史的老店,因手打烏冬而馳名;在圍方開業後,人龍絡繹不絕,門前長期站滿長長的人龍,終於在一次難得提早下班的情況下,成功避開人潮,有機會一嚐鼎鼎大名的過江龍餐廳了。科普了一下:這間的烏冬因手打關係,會比起一般烏冬彈牙兼有嚼勁;並採用自家醃製超的味噌湯底,放入一個特製砂鍋內烹調,從烹製至上桌都會使用同一個鍋,有效地保持食物的溫度,使食客可以吃到原汁原味的原鍋烏冬。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆▫美國安格斯牛肉煮烏冬 (配老店傳統味噌湯) $108▫吉列豬扒烏冬 (配黃金鰹魚清湯)  $108▫ 炸紫菜雞柳 $38▫ 燒地雞手羽 $48▫ 炸雞皮餃子 $38▫ 天婦羅拼盤 $58▫ 無糖烏龍茶 $25▫ 無糖可樂 $12  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 美國安格斯牛肉煮烏冬湯底有三款選擇,分別是老店傅統味噌,招牌咖喱和黃金鰹魚清湯。我選擇傳統味噌湯,烏冬會以砂鍋盛著,揭開鍋蓋後,熱氣騰騰的湯底仍在沸騰著。店員會先詢問我們喜歡吃甚麼質地的烏冬,如喜歡軟稔口感的可以蓋上鍋蓋兩分鐘;如喜歡較煙韌的,便可即時進食。每碗烏冬都已配有雞
科普了一下:
▫ 無糖烏龍茶 $25
▫ 無糖可樂 $12
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 美國安格斯牛肉煮烏冬
每碗烏冬都已配有雞蛋、蔥及腐皮。味噌湯底味道醇厚,不會過鹹,烏冬十分掛湯,爽彈又煙靭;牛肉的份量也不少,拌入味濃的湯底吃用,入味又飽足。
✿ 吉列豬扒烏冬
吉列豬扒金黃香脆,肉嫩多汁;湯底相對較為清甜,口感順喉,不喜歡重口味的可以揀選這個湯底啊!吃完烏冬後喝了一整碗湯也不會口乾呢!
✿ 炸紫菜雞柳
雞柳外脆內軟,紫菜包著嫩滑的雞肉,軟嫩又多汁。
✿  燒地雞手羽
三隻燒雞翼,調味恰到好處,雞皮香脆搭配嫩滑的雞肉,滋味非常。
✿ 雞皮餃子
香脆的雞皮取代傳統餃子皮,邪惡但非常好食,餡料飽滿厚實,一碟三件真的吃不過癮呢!
✿ 天婦羅拼盤
拼盤份量不少,有炸蝦兩隻、蕃薯、茄子及冬菇;炸漿酥脆輕盈,口感濕潤脆口。
3天前 0 浏览
有生以來第一次專登登入寫食評,因為實在太難食。有幾次經過見到咁多人排隊咪好奇去試下囉,同家人一齊去試,但結果我們一致認為中伏。首先,到底係食緊烏冬?定係食緊厚版刀削麵?雖然係手工製作但我唔覺自己食緊啲乜?又硬又厚皮,似食緊餃子皮。湯底似汁咁結又太濃味,係重口味,又覺得好鹹,咖哩湯或味噌湯都係咁,整體份量少,又貴又無乜餸,小食款式少又貴。以後不再來吃,也不推薦給其他人。永久delete,bye bye
有生以來第一次專登登入寫食評,因為實在太難食。
回頭度🍪6.5/10|人均消費💰~$80-130-🤍親子丼烏冬 $88烏冬麵質幾特別 幾煙靭😋雞肉都尚算嫩滑 加埋蛋花正🍳腐皮都好索湯😍但黃金鰹魚清湯有啲似普通冇咩魚味 似就咁清湯多啲🥲不過超級熱辣辣 加分🔥但就真係貴咗啲 同排得有啲耐味道🌕🌕🌕🌗🌑-🤍炸紫菜雞柳(+$38)幾香口 都ok好食味道🌕🌕🌕🌗🌑-整體味道🌕🌕🌕🌗🌑抵食🌕🌕🌕🌑🌑
回頭度🍪6.5/10|人均消費💰~$80-130
冇咩魚味 似就咁清湯多啲🥲
不過超級熱辣辣 加分🔥
但就真係貴咗啲 同排得有啲耐
味道🌕🌕🌕🌗🌑
🤍炸紫菜雞柳(+$38)
幾香口 都ok好食
味道🌕🌕🌕🌗🌑
整體味道🌕🌕🌕🌗🌑
抵食🌕🌕🌕🌑🌑

5天前 0 浏览
明治四十開業,歷經百年傳承第五代名古屋名物,引頸以待的烏龍麵,以及自家發酵的味噌湯底。糕糕糕🐖(1) 蝦天婦羅煮烏冬老店傳統味噌大有來頭。選用超過三年自教發酵的赤味噌與白味噌,獨特的香味、豐厚的口味,烏龍麵亦能吸收滿滿的湯汁。(相信牛肉煮烏龍麵會令湯汁更甜。生烏龍麵放入伊賀燒砂鍋燉煮,在上枱時會詢問烏龍麵的喜愛口感,可以蓋上蓋子靜候多兩分鐘。(2) 燒地雞手羽嗯⋯you know what? You know的味道。味噌湯底香醇而不刺鼻,但咖喱湯底貌似更吸引。(隔離飯香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)至於所提及的「烏龍麵」而不是「烏冬」,它的彈滑程度有別於一貫呈圓形的烏冬,口感不盡相同。

(1) 蝦天婦羅煮烏冬
蝦天婦羅煮烏冬

(2) 燒地雞手羽
燒地雞手羽
嗯⋯you know what? You know的味道。

2024-05-05
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
蝦天婦羅煮烏冬
老實講,今時今日咁嘅香港,價錢咁貴,仲要咁樣嘅服務態度,真係嚇死人咁!我同屋企人三個人入去進食,店員態度麻麻: 你出去排吓隊先啦。(心諗,可能係我聽唔順耳啫,佢應該係態度差啫。)可以入座嘅時候,一直以來都冇乜事,去到上烏冬嘅時候,我諗住焗佢一陣,等烏東淋啲,過咗1分鐘,店員無端端自己走過嚟拎走咗我個烏冬蓋,有一堆湯就飛到喺張枱,我個白色叉電器,同埋我個座位附近! 當其時我的確係幾嬲,因為我着白色衫,我問佢有冇搞錯啊,我有叫你攞走個蓋咩?但係個店員望咗我一眼就咁走咗。(店員係金色長頭髮,戴眼鏡,應該有178 cm高,比較瘦的男仔生。)之後有個女嘅侍應,(估計係店長),比較有經驗,都係淨係俾咗兩張紙巾我,但係由始至終一句對唔住都冇講過!當埋單的時候,正常人都比客人行咗出嚟先,先執枱!但係啲店員好似冇嘢做咁,一窩蜂兩個人走嚟執一張四人枱,阻住我行出嚟,由於已經驚咗佢哋,整污糟嗰件白色衫,我真係唔敢郁!講返食物質素,其實啲烏冬,焗咗一分鐘,真係好硬,唔好食,呢個價錢(人均130左右),喺圍芳食,係唔係就係啲食物質素比較差呢? 上菜速度亦都好耐,由個小食至到上烏冬個時間,都差唔多二十幾30分鐘!

上菜速度亦都好耐,由個小食至到上烏冬個時間,都差唔多二十幾30分鐘!真係等到個人都發霉!

最後,舖頭細細,樓面都有六個人(五個人全菜,一個人收銀)唔怪得知你啲烏冬咁貴啦!

總結: 另一個朋友剛剛問,下次去食!我只係答佢,你想食你自己入去啦,我喺門口等你!

2024-05-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-04-25 0 浏览
呢間日本烏冬店剛剛開業時, 排隊等候人龍非常誇張, 一直未有機會試過。 剛巧今午經過呢間店,見唔使排隊就入去試一試。點餐紙上有6款煮手切烏冬可選擇,我要了吉列豬扒煮烏冬, 配上老店傳統味噌做湯底。 等 …….. 咗二十分鐘終於煮烏冬用原個沙窩熱辣辣上枱,喝上一口味噌湯,非常濃稠偏鹹,但配上烏冬一起食味道剛好。手切烏冬是師傅店內即製,烏冬麵條實淨。 豬扒較為薄身, 質地鬆軟,炸得非常酥脆。可能食之前對呢間百年老店有些期望,食完後唔係唔好食,但又真係覺得無乜特別° 相比起拉麵, 我都係比較喜歡吃拉麵更多。

等 …….. 咗二十分鐘

2024-04-24 98 浏览
好幾次去圍方見到勁多人排隊~係日本師傅手打烏冬今次終於少人啲決定排30分鐘內已經入到去😍 湯底有三款選擇:老店傅統味噌/招牌咖喱/黃金鰹魚清湯可以選擇烏冬 軟/硬度美國安格斯牛肉煮烏冬配老店傳統味噌湯$108熱辣辣砂鍋上枱🤤勁濃味!好濃郁!好正😋 濃度好似沾麵咁好掛湯烏冬上面會有蔥,腐皮同埋生雞蛋烏冬爽彈煙靭👍 如果想軟稔可以蓋上鍋蓋焗2分鐘再食牛肉正正常常 蝦天婦羅煮烏冬配招牌咖喱湯$108起初以為呢個會好濃厚點知原來比起味噌淡但都好重咖哩味😍天婦羅再點咖哩湯都幾夾再加埋烏冬勁正😋😋 小貼士:可以係食完烏冬問職員拎白飯,再加落湯成為拌飯,勁正❤️❤️❤️ 山本屋大圍車公廟路18號圍方5樓527號舖#Foodie_aki #yum_yum #大圍美食#圍方美食 #山本屋 #日式美食#美國安格斯牛肉 #烏冬 #老店傳統味噌湯#牛肉烏冬 #味噌湯 #蝦天婦羅#招牌咖喱湯 #蝦天婦羅烏冬 #咖喱湯#手打烏冬
好幾次去圍方見到勁多人排隊~
係日本師傅手打烏冬

可以選擇烏冬 軟/硬度

美國安格斯牛肉煮烏冬配老店傳統味噌湯$108
熱辣辣砂鍋上枱🤤
勁濃味!好濃郁!好正😋 濃度好似沾麵咁好掛湯
烏冬上面會有蔥,腐皮同埋生雞蛋
烏冬爽彈煙靭👍

#牛肉烏冬 #味噌湯 #蝦天婦羅
#招牌咖喱湯 #蝦天婦羅烏冬 #咖喱湯
#手打烏冬
2024-04-18 95 浏览
平日下午經過,見終於唔駛排隊入去食左,可惜好失望,直頭覺得個湯有燶底味。問下隔離食客好吾好食,佢都話幾失望下,隔兩日見朋友社交平台打卡山本屋,我又問好唔好食,佢都話唔好食。好彩我吾駛排隊⋯⋯平時都唔留言,唔係麻麻地,係難食。
2024-04-13 104 浏览
看每天都好多人排隊,就去試試,真的不好吃,咸得不得了,最後我都沒吃完,價格還不便宜排隊那麼長,真的特別不值。不知道為什麼那麼多人排隊⋯⋯大家不用去排隊了,絕對後悔的一家店
2024-04-05 238 浏览
記得上次去The Wai嘅山本屋適逢啱啱開幕,好多人排隊,排到打🐍餅😵‍💫見狀即刻走人無食到😅今次咁啱去The Wai睇戲就睇下多唔多人順便食埋😁本着‘’日本名古屋過江龍人氣手打烏冬‘’幕名而來的,今次幾好過咗熱潮唔洗等位就食到😉我同朋友各自都點咗鯛魚湯底烏冬,配菜我就點咗炸蝦天婦羅🦐🍤,朋友就點咗炸豬扒🐷,咁就可以開心share食啦!😉炸蝦天婦羅係ok嘅,但豬扒就偏乾略兼唔夠juicy, 我哋都覺得炸豬扒麻麻地,鯛魚湯底偏淡,烏冬我哋都揀咗焗耐少少係ok嘅,食完會覺得可能配咖哩湯底會好食d!如果以唔洗等位嚟講係可以試下,走嘅時間都見到數人排隊等候。
如果以唔洗等位嚟講係可以試下,走嘅時間都見到數人排隊等候。
2024-03-28
2024-04-04 181 浏览
假期後的平日晚上,沒有記錯是 4 月2 日晚上,從來沒有來 大圍圍方吃晚飯,因為朋友有興趣想試 商場內其中一間咖啡,所以來了這個商場。商場Food Directory 好似好多食肆選擇,但又唔係我本人想食的東西。到唔記得是 L4 定L5, 見有2 間食肆平排,左邊是呢個日式,主打手打烏冬,而約7:30 晚上,都排隊排2 條隊。 而隔離台灣食肆反而冇乜人排隊! 抱住緊係日式呢個穩陣啲,終於排隊吃烏冬。排到差唔多8:10 左右入到座位(其實在你排隊時已經有一位男店員比定筆🖊️同食物紙你揀吃什麼烏冬 配料。我哋3 人不其然都係揀左呢度主打: 烏冬配味增湯味,分別是:-1. 吉列炸豬扒配味增湯味 + $58 要左小食 天婦羅什錦 (有2 件炸蝦🍤、南瓜🎃、番薯🍠、冬菇各1 件)烏冬來是一砂煲,炸豬扒另上,而店員會問你「想烏冬淋喲定爽啲?」我答淋啲,店員建議「可以不開煲蓋焗多1 -2 分鐘」Okay 呢個係可以加店員分的,👍🏻而另外兩位朋友叫了: 親子蛋烏冬 配味增味。其實我哋3 個都係同一種湯味道,親子蛋烏冬入面除了都係有一隻未熟的雞蛋🍳,而仲有雞肉。而我地3 個都覺得主打 味增湯味湯太鹹太「

我答淋啲,店員建議「可以不開煲蓋焗多1 -2 分鐘」
Okay 呢個係可以加店員分的,👍🏻

而另外兩位朋友叫了: 親子蛋烏冬 配味增味。

而我地3 個都覺得主打 味增湯味湯太鹹太「𤇍」 不好味道。

至於主打手打烏冬,雖然店員有提及是與別處、房間其他店的烏冬不同,口感不同(因為是日本手打烏冬!

唔好意思,我食落唔覺得好味!!!

整體,3 個人晚餐平均$120 人均消費不是太貴,但是,不是我喜歡的,同唔值。

Conclusion: 除了 炸豬扒比較okay 及女店員都好友善,其他沒有了。
吉列炸豬扒烏冬配味增湯
2024-04-03 115 浏览
日本日本過江龍手打烏冬,新商場餐廳新開業嘅時候,記得人龍好長,亦有人話要等超過一個鐘先有得食。最近平日晚市6:30左右去到,雖然有人排隊等候,但人龍未算好長,等大約10至15分鐘已經可以入內。喺等候期間,店員會派發餐單可以先選擇食物,餐廳嘅餐牌非常簡單,主打唔同嘅烏冬,款式唔算好多。第一碗烏冬,揀咗美國安格斯牛肉煮烏冬老點傳統味噌湯底。每一碗烏冬上面都有附加腐皮同埋生雞蛋。店員都會細心喺落單前問一問有冇特別嘢唔食。傳統味噌湯底非常濃郁,但牛肉雖然餐牌上寫嘅係安格斯牛,但同一般肥牛分別不大。第二碗烏冬就點了親子煮烏冬,配黃金鰹魚清湯。鰹魚清湯湯底味道雖然清,但鰹魚味道未算突出,有一點普通。烏冬熱辣辣上枱,算係煙韌有咬口。建議唔使排隊嘅時候可以試一試,但人龍非常長嘅時候就唔建議排隊。

2024-03-21 251 浏览
大圍圍方都開了一段時間,最近終於有機會去逛逛。山本屋 是來自名古屋的燉烏龍麵店,剛開業就吸引不少人去食。隔了一段時間,人流還是頗多。我們星期六晚市都大概要排15分鐘。排隊期間店員會給點單紙大家下單,坐低後也要等一陣才上餐。🍲親子煮烏冬 (HKD 88) 一共有三個湯底可以選擇,選了重口味兼招牌的味噌湯底。另外還有黃金鰹魚清湯、招牌咖喱,可按自己口味來選。鍋蓋一打開就有超香的味道撲鼻,還看到湯底在沸騰。湯底非常濃稠,鹹香十足又不會難以入口。手打烏冬是每日新鮮製造,口感非常嚼勁。而且是使用砂鍋燉煮﹐所以在吃時仍然保持著一定的溫度。若是喜歡吃腍身點可以叫店員不要先揭蓋,焗一下再吃。每款烏冬本身就有蔥、流心蛋和腐皮,店員會問需不需要走掉。我這款會有雞肉,都幾嫩滑,份量都幾多的喔。🍲五目煮烏冬 (HKD 78)朋友說不想吃肉就點了這個,也不錯。
大圍圍方都開了一段時間,最近終於有機會去逛逛。
山本屋 是來自名古屋的燉烏龍麵店,剛開業就吸引不少人去食。
排隊期間店員會給點單紙大家下單,坐低後也要等一陣才上餐。

🍲親子煮烏冬 (HKD 88)
一共有三個湯底可以選擇,選了重口味兼招牌的味噌湯底。
另外還有黃金鰹魚清湯、招牌咖喱,可按自己口味來選。
鍋蓋一打開就有超香的味道撲鼻,還看到湯底在沸騰。
湯底非常濃稠,鹹香十足又不會難以入口。
親子煮烏冬

手打烏冬是每日新鮮製造,口感非常嚼勁。
而且是使用砂鍋燉煮﹐所以在吃時仍然保持著一定的溫度。
若是喜歡吃腍身點可以叫店員不要先揭蓋,焗一下再吃。

每款烏冬本身就有蔥、流心蛋和腐皮,店員會問需不需要走掉。
我這款會有雞肉,都幾嫩滑,份量都幾多的喔。

🍲五目煮烏冬 (HKD 78)
朋友說不想吃肉就點了這個,也不錯。
五目煮烏冬
2024-03-16
等候时间
15 分钟 (堂食)
$91.3 (晚餐)
2024-03-19 283 浏览
啱啱圍方開果陣經過幾次見到排哂隊,見到有手打烏冬,好吸引就想試下。就搵次6點上嚟排隊食,點知6點半入座想食吉列豬扒點知個staff話賣哂,我就食安格斯啦。食完,湯底係入味,烏冬就一般,咁之前係日本食手打都偏硬,諗住試下囉,平時都係,唔啱下次唔好食。之後女朋友碗烏冬上咗碗凍既烏冬,一鍋鍋出都可以係凍,問下個staff之後死口話無上錯平時係咁。。。都算啦!點知突然隔離無啦啦嚟咗兩碗吉列豬扒我咪問翻個staff點解佢哋有,點知個Staff話突然有咪有囉🤨…本身碗野牛肉少都算,定位已經係偏貴,咁嘅價真係交足智商稅。之後幾個friend都試完比劣皮,說好香港故事?真係想食碗野都受氣既,難怪啲人會返上大陸啦😂😂