身為上海人,由細到大都食唔小人地方嘅上海菜,但係唔係間間餐廳都做到嗰種味道,今日黎一試夏面館嘅手勢。第一樣野當然要試吓個上海粗炒,呢個係上海菜最基本亦都係最難做得好食嘅菜式。首先個麵條一定要好煙靭,炒完唔係好爛,呢度嘅調味亦都剛剛好唔會太鹹亦都唔會太淡,配料亦都好足夠,食第一啖覺得好值得點。見到Menu上邊那個新項目,就係口水雞。我真係好鍾意食口水雞醬,所以叫咗黎試。呢度嘅口水雞醬係酸酸甜甜嘅感覺,一啲都唔辣,食唔到辣嘅人都可以接受到,再加埋個湯麵可以緩和油膩感覺,好適合女士。係人時段同炸饅頭之間糾結咗好耐,最後都係叫咗一絲絲嘅銀絲卷,加埋煉奶食就好似甜品一樣。同行嘅朋友係完完全全的酒釀丸子粉絲,所以佢一定要嗌呢個酒釀丸子做甜品。然後,佢覺得味道同埋丸子嘅煙靭度都係非常好,呢個湯好似比傑左少少。蔬菜吸收:津白。
上海粗炒

口水雞麵

銀絲卷

酒釀丸子

津白

蔬菜吸收:津白。
酒釀丸子
上海粗炒