襯紅日大家都放假嘅時候,相約親戚一同吃晚飯,實在太耐冇共聚一堂。這是位於觀塘一間的私房菜,私房菜食嘅嘢都係粵菜,究竟佢比起酒樓好有D咩好唔同?明顯佢哋嘅食材係比較新鮮,而且味精唔重呀,好適合一啲識食嘅人嚟呢度。呢度嘅收費係400令蚊一位,價錢唔算好貴,仲能夠食到美味嘅菜式,匯聚食材的運用和烹調的創意。當日我哋係八位用,點了套餐 3,套餐其實係一早已經set好,如果有啲咩食菜唔食嘅話,一定要提早同店員講聲。首先出場嘅係頭盤麻辣鹵水大拼盆:麻辣牛肚、手撕雞拌青瓜以及豬大腸鹵水牛肚夠爽口,入口帶點微鹵水味,又夠惹味,口感有嚼勁。鹵水是這種冷盤的靈魂,這種味道香濃而不辣,味道十分適合,開胃又醒神。隨之吃的是手撕雞拌青瓜,雞肉鮮甜美味,雞肉口感嫩滑,一點也不肥膩,反而係索咗麻辣醬,非常入味。青瓜也很重麻辣味,偏辣。~大腸好林身,好入味,一點兒豬臭味都冇,只有鹵味,最迎合我的口味。小食我地8個人,每人都係夾左少少,留肚食主菜阿嘛。砂鍋大魚頭豆腐湯, 必須一提的是,這看似簡單平凡的豆腐魚湯,但實際上鮮味十足。大魚頭嘅魚肉雖然唔算好,大部分都係骨或者軟骨。當夾到魚肉的部分,肉質非常嫩滑,啖啖魚香。湯清

砂鍋大魚頭豆腐湯, 必須一提的是,這看似簡單平凡的豆腐魚湯,但實際上鮮味十足。大魚頭嘅魚肉雖然唔算好,大部分都係骨或者軟骨。當夾到魚肉的部分,肉質非常嫩滑,啖啖魚香。湯清清淡淡,一點也不油。除大量香噴噴芫茜外,還有十分滑捋捋的「豆腐磚」。

芙蓉蛋白老虎班,老虎班整體碟碟份量好多,工整地切成一嚿嚿。蒸得啱啱好,鮮而不腥,時間控制得不錯。魚味濃郁,肉質嫩滑。魚皮仲好厚身,食落去口感非常滑溜,魚肉下面還有滑捋捋的蛋白,盡是佈滿了魚汁精華,味道和口感更有層次。

大肉蟹2只,8人選擇一隻蟹的話,一定會出現爭食,成班餓狼咁XD
可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒,四川香辣炒。
我哋即時間咗花雕雞油蛋白蒸蟹同埋薑蔥炒, 看下來紅紅火火般,賣相已相當吸引!!
花雕雞油蛋白蒸較淡,味道有點像平日的清蒸蟹,但是添加了一份花雕酒的香味,幾特別既烹調煮法,是第一次見識這樣煮而已。
薑蔥炒更加係唔使講,味道非常之香濃,不失霸氣。
肉蟹均啖啖肉同和爽甜,殼夠薄而多肉。

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇8隻。聖子嘅口感非常之爽口,火候控制得宜,時間蒸得啱啱好,加上蒜蓉,真是令人垂涎三尺。聖子肉香而軟嫩,讓人回味,完全沒有沙。蒜蓉粉絲味道較濃,相信味道淡一點會更佳。

白胡椒香爆南非鮑魚8隻 ,第一次食鮑魚會配白胡椒汁,味道辣辣地,非常之香口。個人應為呢都有啲似芥末個種辣辣辣,又好夠香,又有另一番滋味。蒸的剛剛好,口感彈牙得很。

士多啤梨骨,這碟菜菜上枱嘅時候,士多啤梨味非常之香噴噴,甜蜜無比。雖然佢係士多啤梨骨,但事實上食落嘅第一陣先有士多啤梨味,食落味道有啲似糖醋骨,肉味非常重,鍾意食肉嘅人一定唔可以放過。可以話係九成肉一 成骨,用手拿起來拎住咬好正,係啖啖肉。

招牌御膳炒飯 平時喺酒樓食飯食到嘅炒飯都比較鹹,一般落好多鹽,所以會出現愈食愈口乾嘅感覺。但係呢度嘅炒飯折然不同,D色水可能都會騙到你,食落去。味道淡淡地同時亦大炒飯的香味,令人會有食完會想再食嘅感覺。喺炒飯入面亦加入咗帶子,象拔蚌等等海鮮,非常之爽口,但海鮮味不太重。

金華玉樹雞一只 賣相同埋做法有啲似白切雞,只係面頭加入咗煙肉同埋芡汁,仲有非常嫩口嘅菜心。雞件肉質滑嫩,細緻得很。雞件配上滑滑的芡汁,令口感再升一個層次。

上湯浸時菜,即使簡單如一道浸時蔬,都畀足心機去烹調。上湯應該是魚湯,帶點魚的鮮味,湯夠鮮甜,。上枱時,發覺湯內滿佈菇菇菌類,雜菌吸收上湯精華,超好食。蔬菜主要係西蘭花,夠新鮮同物好嫩,一切食材都好夾。時蔬連埋上湯唔會太鹹。

夏天食呢個啱哂,佢就係菠蘿鳥。
水果種類頗多, 水果方面整體味道不俗。菠蘿亦算清甜,奇異果口感爽脆,又不會很酸,帶點美味的果酸,越吃越喜歡吃下去。
水果味香濃,好味之餘仲好健康,當中嘅生果全都好新鮮!
菠蘿鳥的雕刻為甜品生色不少,亦為飯後果添上美味的一筆。

整體碟碟份量好多,絕不欺場。我們8人也可吃到很飽,只是每位$435,,8位用,還是免加一。呢晚個個吃得很開心,既然知道既定的價錢我們當然很盡興!工廈嘅私房菜環境都好大下,又夠舒適。

2017-06-28