2023-10-09
餐廳:一緒一番酒場 (中環)地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓中環Stanley 11頂樓呢間一緒一番酒場 @btbarandgrill 開咗2年幾🏮,一直帶住佢哋嘅理念「Best Together」去經營每一日💕,當中佢哋主打嘅日式和牛、串燒、刺身美食同特色清酒都吸引咗唔少人食過返尋味🍶上到26樓,開門就見到開放式嘅廚房同U字型吧枱,餐廳播住輕快嘅日式音樂🎶,加上落地大玻璃望到窗外迷人嘅城市夜景🌃,即刻為中環打工仔日復日而且勞碌嘅生活劃上句號,仿佛頓時行入咗一個令人既Relax又陶醉嘅食廈隱世綠洲咁🥰✝️特選刺身 六品六款刺身各有2件,分別有三文魚、赤身、甜蝦、深海池魚、金目鯛魚同鯖魚,雖然唔算好肥美,但刺身色澤都幾新鮮👍,每啖食落都品嚐到絲絲刺身嘅鮮甜原味😌✝️海膽拖羅杯用北海道海膽、拖羅蓉、三文魚籽加入醃漬咗嘅赤醋飯當中,一大啖扒入口有三重鮮味,Creamy飽滿嘅海膽令人回味😍✝️燒飯團薄脆嘅紫菜包住焦脆飯焦🍙,飯素同芝麻嘅香味隨住熱辣辣嘅飯香飄入鼻孔,即叫即燒嘅滋味零舍不同🔥✝️櫻花草餅用鹽漬過嘅櫻花調味帶出輕輕鹹香🌸,紅豆餡捏成糯米蓉飽實香甜,帶有甜蜜感覺,令我好掛
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
✝️特選刺身 六品
六款刺身各有2件,分別有三文魚、赤身、甜蝦、
✝️海膽拖羅杯
用北海道海膽、拖羅蓉、三文魚籽加入醃漬咗嘅赤醋飯當中,
✝️燒飯團
✝️櫻花草餅
用鹽漬過嘅櫻花調味帶出輕輕鹹香🌸,紅豆餡捏成糯米蓉飽實香甜,帶有甜蜜感覺,令我好掛住日本呢個地方🇯🇵