2020-10-25 140 浏览
到呢個季節真係特別掛住日本,今日又思鄉病發作,好想食和牛,同朋友去返呢間食過質素有保證嘅餐廳醫一醫心病。呢度有吧枱可以睇著師傅準備食物,亦有舒適嘅卡位可以選擇。食和牛通常油份比較重,所以想清清地食個沙律先,健康又勁有營養嘅牛油果沙律就啱晒,擺碟好靚,沙律菜極新鮮,店家嘅黑松露醬,聞落同食落嘅味道都非常突出,絕對唔係普通貨色,牛油果入口輕壓即溶!海膽和牛紫菜TACO似乎係新菜式,底層係紫菜天婦羅,上面一片香葉,仲有和牛肉,面頭有新鮮海膽加上頂部晶瑩剔透嘅魚子做點綴,賣相晒精緻,係一款講究賣相又注重味道同食材配搭嘅開胃菜。重點菜式亦係今次黎嘅目的-A5和王和牛薄燒!見到和牛肉片嘅雪花已經流晒口水!和牛嘅油脂真係非常邪惡,燒起上嚟更特別惹火,油脂不斷溶化,香味不斷滲出!伴有生雞蛋、蔥花、同炸蒜片。先試和牛本身嘅味道,多餘嘅油脂已經溶化及滲透肉片入邊,半溶嘅感覺,油香加上肉香,無得彈!再試將和牛肉片沾上蛋汁及蔥花,加上炸蒜片,又係另一種感覺,個人好鍾意加上炸蒜片,帶出黎號味道更加香濃!仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有

仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有黑松露醬加埋食用花瓣同金泊點綴,所有食材都密密麻麻鋪滿喺器皿上面,果然係盛意拳拳!

每次黎呢度都食到非常高質嘅和牛菜式,真係值得一再幫襯!