2020-11-20 276 浏览
兩年前嚟過打邊爐,茶記咁嘅環境,開頭都冇咩期待,但個手切肥牛真係一試難忘,咁耐以來都心心念念想再嚟,見轉涼就訂咗位嚟多次。蕃茄薯仔魚雲湯底 ($88)本身滾起時飲一啖都唔算好特別,就係屋企嘅味道。 不過蕃茄薯仔魚雲越滾越出味,去到後期真係超鮮甜,湯底料就咁食都好好味好新鮮,魚雲啖啖骨膠原,平時少食魚頭都覺得完全唔腥好鮮味。 想要養生清新湯底嘅一定要試,好飲唔口渴。招牌手切肥牛 (大) ($258)上次嚟叫咗個細嘅手切肥牛一路後悔到而家,豪氣地叫咗份大嘅,一上枱其實覺得冇想像中咁大,不過肥牛舊舊都厚切大片,淥熟咗亦都唔會縮水,價錢合理。 平時食嘅手切肥牛只要有牛味又淋淋地都已經好收貨,但呢度嘅肥牛完全唔同級數,油花好靚,熟咗之後喺燈光下見到半透明嘅紋理真係好吸引,入口甘香軟滑,可以話係媲美和牛。 不過平時都少見人嗌,其實係滄海遺珠,我會再訪都係為咗佢而黎。芝士墨魚丸 ($98)一入口就食到粒粒鮮味嘅墨魚,咬開更加見到一點點流心芝士,難得地好貼題,所用嘅芝士亦都鹹香有奶味。韭菜餃拼鮮蝦雲吞 ($50)自家製嘅餃類係幾唔錯,韭菜餃充滿新鮮爽口嘅韭菜,菜肉比例控制得唔錯,鮮蝦雲吞亦都有大大粒鮮

蕃茄薯仔魚雲湯底 ($88)

招牌手切肥牛 (大) ($258)

芝士墨魚丸 ($98)

韭菜餃拼鮮蝦雲吞 ($50)
自家製嘅餃類係幾唔錯,韭菜餃充滿新鮮爽口嘅韭菜,菜肉比例控制得唔錯,鮮蝦雲吞亦都有大大粒鮮蝦,餃同雲吞皮淥熟咗之後都好完整好滑。

美國桶蠔 ($158)
成碟只係得四粒、但係好似手掌咁大嘅桶蠔有少少嚇親我,由於太大嚿唔係好識控制時間,一開頭未熟晒就食係會有少少腥,但識整到全熟之後就覺得幾鮮味。 不過打邊爐來講反而細少少會好啲,當係試吓新野啦。

響鈴 ($35)
新鮮炸起,配合埋咁鮮味又似老火湯嘅蕃茄薯仔湯底真係一流。

蜂巢凍豆腐 ($38)
都係吸味之選,蜂巢結構完全吸滿晒湯汁,一咬就喺口入邊噴發出嚟,超級正。

蘿蔔片 ($20)
清甜冇渣,入晒味之後有埋蕃茄嘅鮮甜,朋友大讚。

係就係冇咩靚裝,但勝在冇限時任坐傾偈,樣樣食材都唔錯,住附近真係會成日嚟。