近來社會不穩,各大商場有時又提早關門不開,幸好個人比較喜歡光顧小店或工廈,見到荔枝角有家Pizza店都幾多人食過話好食,一於試試。順便睇埋戲,工廈活化日漸普及,除了觀塘的工廠有大量商户外,荔枝角也發展得相當不錯。所以假日沒特別節目,蠻喜歡到荔枝角的D2 place逛逛,逛逛他們不定期舉辦的手作市集。億利達工業大廈出名夠多野食,成個 1/F可以食好多次都唔厭,不過今次揀左間未試過既【Pizza Piazza Restaurant】,最愛手工野,入到去覺得環境白白淨淨,幾舒服,有一種Party 同Home cafe 既感覺加上牆上既畫風,裝修別緻令人放鬆左落黎!BTW入到黎一定會叫Pizza架啦,係睇下仲有咩野食叫先。主食點了一個飯同Pizza,因為留肚食甜品,見佢個甜品櫃好兩款Pie都好想食,出面都比較少見係咁既配搭呢。Pizza有15款之多, 服務員介紹可以試Bacon Double Cheese pizza😋佢話比較香口惹味,男女都會喜歡。另外見麵有素pizza,岩素食人士喔 。咁我哋兩個人就叫咗一份Pizza、一個主食,兩個甜品,兩杯野飲。首先要大讚送上嘅麵包🥖,超軟熟又微微熱辣辣

首先要大讚送上嘅麵包🥖,超軟熟又微微熱辣辣,口感類似五穀麵包,勁好味🥰我再落左 橄欖油+些小呢到調成既黑醋,將麵包少少咁在碟上打圈,沾上醬料再食,不得了的風味。地中海飲食法,其實在許多追求健康的人士都選用橄欖油作調味。咁樣食食下勁快就食完了。

兩杯飲品先到!
🔹Lime Lychee Soda 青檸荔枝梳打 $33
荔枝的可塑性很高,既可做甜點,也可做飲品,就好像這款荔枝梳打,加入青檸汁令味道更平衡。酸酸甜甜配Pizza其實解膩又能中和,不錯的。搞勻先好飲啊!
Lime Lychee Soda 青檸荔枝梳打

🔹Cuntuccunu Chocolate Strake 意大利仁餅朱古力奶昔 $38
美式奶昔好味的食物,通常都是邪惡的,奶昔就是其中之一。質地濃厚,奶香幼滑,還有很多口味選擇。
呢杯賣相幾吸引,呢杯同Lime Lychee Soda完全兩個風格,概可當甜品又可醫醫肚仔。味道好邪惡吸引,都唔會太甜,兩個人Share岩岩好,一杯過一個人飲多兩啖就覺有小小膩。BTW味道調配不錯。

鍾意雲石檯,作為影相背景好好啊~繼續講講個Main…
🔹Shrimp Porcini Risotto 蝦鮮菇意大利飯 $128
這個經典百吃不厭的意大利飯risotto,在意大利餐廳經常會吃到,蝦加鮮菇Perfect Match, risotto只需些簡單的食材 即能傳達出深厚的味道!

加進鮮蝦落飯中及濃郁的鮮菇,將整個飯口感提升。香氣都十足,飯粒分明。用上新鮮材料煮的意大利燉飯,沒有加入任何膏或醬料完全能感受新鮮食材的味道。

🔹Bacon Double Cheese 牛肉芝士 12'' $158
叫咗12吋pizza,等左陣都到了,見到網上有唔少人讚佢地嘅手工薄餅,所以期望都幾高架!果然同一般吃到的不太一樣,因為作既批底有啲似手工印度薄餅加薄脆批唔會話好厚。帶太多既麵粉感去撐飽你。
Bacon Double Cheese 牛肉芝士 12'

口感挺身脆口,邊就愈食愈好味,又多醬又多料面層鋪滿烤牛肉和芝士 夠晒豐富煙韌既口感,牛肉麵芝士既配搭一流,有淡淡的鹹香味,Double芝士味道濃郁,香氣四溢。 真心推介。果然烘焗而成的食品麵是好吃的。
Bacon Double Cheese 牛肉芝士 12'

以意式薄餅呈現經典手工的的風味,明顯的不是平價貨,兩個人食真係食到好飽了。

🔹Banoffee Pie 香蕉拖肥批 $48
全餐飯最有驚喜嘅就係個甜品,香蕉拖肥批。Banoffee Pie = (banana + toffee) 是一種英式甜品,簡單來說,是消化餅餅底+拖肥+ 香蕉+鮮忌廉這個配搭的一個免焗甜品
拖肥做嘅批底,又香又脆,上面仲有層香蕉忌廉帶點焦糖,食落好似好肥,但唔算好肥,仲有超香濃嘅蕉味,整體配合上嚟好味之餘,亦唔會太甜!蛋糕嘅口感層次豐富,相當好味一,作為飯後甜品最適合不過。驚喜十足。
Banoffee Pie

🔹Screments Cake $48
好味程度不容錯過。超高熱量的一道,可是在Party的時候把它棒出來,一人一小塊,好快就食光光,蛋糕軟熟,餅底結實好味!芝士味香濃!芝士控一定抗拒唔到!
Screments Cake

兩樣甜品都念念不忘,估唔到食到最後都咁滿足。
只有食物能夠打破人與人之間的隔膜,和其他國家的人談起吃的東西,總有共同點。常聽到的開心事是,外國人最愛談吃,遇到甚麼人,很多都會說Pizza是最好。很開心聊Pizza都聊得興起,可能我真的很愛Pizza喔。餐廳就在長沙灣道非常易找又近巴士站地鐵站,黎又方便走又方便,就腳喔。
Lime Lychee Soda 青檸荔枝梳打
Banoffee Pie