家姐不嬲喺omakase愛好者 今次帶細妹嚟見識見識😎估唔到呢間餐廳位於銅鑼灣地段 都可以有最平$400有找嘅廚師發辦lunch set!餐廳主打和式風格,環境相當舒適Bar枱大約有8-15個座位,可以近距離睇師傅表演🤣主廚仲要有超過25年經驗🍣手藝同食材都相當高質!我哋今次試嘅壽司12貫定食($568),都有得食大中腹同海膽,真喺超抵!⭐️前菜—鱈魚乾 × 小銀魚茶碗蒸本身以為會係普普通通嘅蒸蛋⋯但打開蓋當刻已經覺得好香!!嫩滑蒸蛋加入高湯一同烹調,味道更濃郁!小銀魚仔嘅鮮甜滲透蛋香,整體相當開胃😋鱈魚乾更加喺送酒no.1之選,見隔離枱客人都對佢讚不絕口⭐️壽司漸進式🍣同一貫omakase做法一樣前段主打簡單醬油調味,主要食壽司本身嘅鮮味後段就係師傅特製嘅食法,例如加上柚子皮、辣醬或魚子醬為壽司嘅味道加添層次,口感更加豐富特別impress佢加辣醬,出奇地夾之餘仲好惹味!!另外師傅送咗好特別嘅鰻魚骨乾作為小食我哋兩個都係第一次食🫣食落都幾香口~⭐️細妹のMVP—雙層海膽軍艦呢件相當有驚喜!見住師父拎咗兩款海膽出嚟搭完一層又一層海膽本人仲高過個軍艦,喺落重本😍😍一啖放入口,海膽嘅濃郁鮮味喺個
家姐不嬲喺omakase愛好者 今次帶細妹嚟見識見識😎
餐廳主打和式風格,環境相當舒適
Bar枱大約有8-15個座位,可以近距離睇師傅表演🤣
主廚仲要有超過25年經驗🍣手藝同食材都相當高質!

⭐️前菜—鱈魚乾 × 小銀魚茶碗蒸
本身以為會係普普通通嘅蒸蛋⋯但打開蓋當刻已經覺得好香!!
嫩滑蒸蛋加入高湯一同烹調,味道更濃郁!
小銀魚仔嘅鮮甜滲透蛋香,整體相當開胃😋
鱈魚乾更加喺送酒no.1之選,見隔離枱客人都對佢讚不絕口

⭐️壽司漸進式🍣
同一貫omakase做法一樣
前段主打簡單醬油調味,主要食壽司本身嘅鮮味
後段就係師傅特製嘅食法,例如加上柚子皮、辣醬或魚子醬
壽司嘅味道加添層次,口感更加豐富
特別impress佢加辣醬,出奇地夾之餘仲好惹味!!
另外師傅送咗好特別嘅鰻魚骨乾作為小食
我哋兩個都係第一次食🫣食落都幾香口~

⭐️細妹のMVP—雙層海膽軍艦
呢件相當有驚喜!
見住師父拎咗兩款海膽出嚟搭完一層又一層
海膽本人仲高過個軍艦,喺落重本😍😍
一啖放入口,海膽嘅濃郁鮮味喺個口渡爆開
嘩食到我哋唔捨得飲茶 所以細妹要揀佢做MVP!🩷

⭐️家姐のMVP—中拖羅
家姐選擇嘅MVP,佢形容喺佢食過好食嘅拖羅🤩
魚味同油香完美balance
滿滿嘅幸福感湧出嚟,家姐超鍾意💜

⭐️鮟鱇魚肝配最中餅
特別介紹下熊仔最中餅,🐻熊仔造型特別可愛
外脆內軟,再另外搭配經鮟鱇魚肝壽司
兩樣一齊食味道意外地夾!

家姐評分💜:9/10
細妹評分🩷:7/10
綜合評分:8/10

評語:雖然係12貫,但食到超級飽🤣 而且食材新鮮,師傅用心製作同介紹,整體嚟講好抵食🤍
海膽軍艦
2025-04-16